Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bara pappersjobb på R 50”

Regeringen satsar fem extra miljarder på vägar och järnvägar de närmaste åren. Nu har Trafikverket fördelat pengarna. En dryg miljard hamnar i region Öst där Örebro län ingår.

Annons

Bland annat ska en förstudie och arbetsplaner tas fram för den olycksdrabbade riksväg 50 norr och söder om Askersund. Och så byggs en av fyra planerade mötesstationer på godsstråket mellan Hallsberg och Motala med start redan i år.

– Rätt objekt, men jag hade önskat att de funnits pengar för mer byggnation, inte bara pappersarbete på riksväg 50, säger regionrådet Irén Lejegren (S).

”Ett steg i rätt riktning”– Men det är i alla fall ett steg i rätt riktning, fortsätter hon och avslöjar att regionen ska driva frågan om en säkrare riksväg 50 ännu hårdare.

– Den är oerhört prioriterad. Helst skulle jag se att man kom i gång i år eller nästa år om det vore möjligt, tillägger hon.

– Vi har fokus på riksväg 50, inskjuter regionchef Einar Schuch, Trafikverket region Öst.

– Tack vare att vi kan ta fram alla handlingar ett par år tidigare än beräknat kan även byggstarten flyttas fram om nya pengar dyker upp eller andra objekt blir försenade, säger han.

Nästan 500 miljoner kronor går till förebyggande järnvägsunderhåll i regionen. Dubbelspårsutbyggnaden mellan Hallsberg och Motala ligger sent i planen, men nu byggs en mötesstation vid Jakobshyttan redan i höst.

– Det är fem år före planeringen, säger Ernst Schuch som också vill lyfta fram ombyggnaden av bangården i Hallsberg.

Ställverk byts ut– Förutom spår-, växel-, slipers- och brobyten byter vi ett ställverk i Hallsberg. Detta har stor betydelse för andra investeringar i området och är en förutsättning för Postens etablering på orten, säger han och berättar att ställverket beräknas kosta ungefär 32 miljoner.

Längs Värmlandsbanan mellan Kil och Laxå tidigareläggs en av tre mötesstationer för att underlätta kapaciteten och snabbheten på banan.

– Dessutom satsar Trafikverket i regionen 50 extra vägmiljoner på rena beläggningsarbeten. I Örebro län ingår sträckan Rockhammar-Kåen, berättar Einar Schuch.

Mer läsning

Annons