Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist i många av länets kommuner

Det saknas bostäder för unga och nyanlända personer i många av länets kommuner. Det visar länsstyrelsens årliga analys.

Annons

Vi blir allt fler i Örebro län, och trots att det totala antalet bostäder ökat något de senaste åren uppger hälften av länets kommuner att de har brist på just lägenheter. Det gäller i Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro kommuner.

Det är framför allt små och billiga bostäder, lämpliga för unga personer, som saknas. Sju av länets kommuner har också svarat i undersökningen att de har svårt att få fram bostäder till nyanlända personer. Flera har också svårt att hitta lämpliga bostäder till personer över 65 år, en grupp som växer.

I flera kommuner finns det bostäder att få utanför innerstan/centralorten, men det som främst efterfrågas är bostäder i centrala lägen i kommunerna, och bostäder i attraktiva lägen. Det är det brist på.

För fem år sedan svarade fyra av länets tolv kommuner att det saknades hyresrätter. I dag är det elva kommuner som uppger att det är brist på hyreslägenheter i deras kommuner. De främsta orsakerna till att det inte byggs mer, enligt kommunernas svar, är att det kostar mycket i förhållande till bostädernas marknadsvärde, och att byggherrar har problem med finansiering.

Mer läsning

Annons