Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BRL Electronics i konkurs

Den Örebrobaserade hemelektronikkedjan BRL Electronics har försatts i konkurs och ett 50-tal anställda på nio orter sägs upp, merparten i Örebro.
Hårdnande konkurrens och dramatiskt minskad försäljning ligger bakom kraschen.

Annons
I konkurs.

BRL Electronics har expanderat kraftigt under åren och utvecklades till landets fjärde största hemelektronikkedja efter jättarna Siba, Onoff och El-Giganten.

För två år sedan hade BRL 21 butiker runt om i landet och omsatte 300 miljoner kronor. Personalstyrkan uppgick till närmare 100 anställda varav drygt 20 på huvudkontoret i Örebro samt lager och butik i Marieberg.

I en intervju i NA hösten 2007 var ägaren och vd Anders Winberg full av optimism inför framtiden och tillkännagav offensiva expansionsplaner med en fördubbling av antalet butiker de kommande fem åren.

Finanskrisen kom emellan

Men finanskrisen och hårdnande konkurrens kom emellan. Bland annat har Media Markts etablering i Sverige fått kännbara effekter.

BRL har tappat 70 procent av försäljningen sedan finanskrisen utbröt. 2008 slutade med en förlust efter finansnetto på drygt 4 miljoner kronor. Att bolaget trots det delade ut drygt 300 000 kronor till aktieägarna ifrågasattes ev revisorerna.

Revisorerna noterade också att tre butiker under 2008 överläts till externa bolag där vd var majoritetsägare. Det ledde till att BRL fick stora fordringar på köparen. Av det skälet, plus flera andra osäkerheter, ville inte revisorerna tillstyrka att bokslutet fastställdes.

Kunde inte räddas

I september 2009 konstaterade revisorerna att den negativa resultatutvecklingen fortsatt och att det behövdes likviditetstillskott för att säkerställa fortsatt drift.

Men koncernen kunde inte räddas. Både butikskedjan (BRL Electronics) och inköpsbolaget (GAS Great American Sound AB) försätts i konkurs på egen begäran.

SEB är den stora förloraren. Men också kunder som förskottsbetalat varor som inte levererats är förlorare. Presentkort och tillgodohavanden blir värdelösa.

Söker ny intressent

Konkursförvaltaren, advokat Lars-Erik Saltin, driver verksamheten vidare tills en lösning kan nås.

– Ambitionen är en rekonstruktion, att hitta en intressent som vill driva verksamheten vidare.

Om inte det lyckas kan det bli aktuellt med totalt utförsäljning av hela varulagret.

Mer läsning

Annons