Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De väntar spänt på besked – snart kan strejken vara över

Efter lunch kan byggstrejken vara över - klockan 13.00 möter facket medlarna.
– Vi vet inte vad de vill ännu, det blir spännande, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Annons
Byggnadsstrejkare från Örebro samlade vid frukostmöte för att få senaste informationen om konflikten.

Byggstrejken går på fredagen in på sin sjunde arbetsdag. Totalt strejkar just nu cirka 2000 plåtslagare och VVS-arbetare runt om i Sverige - i länet gäller konflikten ett 30-tal plåtslagare som lagt ner arbetet på Lillåns Bleck och Plåt. De flesta av dem möttes under morgonen intill John Bauer-gymnasiet i Örebro för rejäl frukost och strejkdiskussioner.

– Det här är ett bra initiativ av killarna, det är bra att hålla samman och få en gemenskap i det här, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Ett misslyckandeHan delar ut strejkkort och papper fyllda med uppspaltade argument, medan han ger sin syn på konflikten.

– Det är alltid ett misslyckande att behöva gå ut i strejk, men arbetsgivarna visar ingen förståelse. De flesta vill naturligtvis vara på jobbet, men känner ändå att det kan komma något gott ur det här, förklarar han.

Vill korta arbetstidenByggnads vill ha högre lärlingslöner och sju timmars mer arbetstidsförkortning, totalt 40 timmar per år, för plåtslagare och VVS-arbetare. Arbetsgivarna, VVS-Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, vägrar med argumenten att det blir för dyrt.

Henrik Boman, förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund, kallar till exempel Byggnads åtgärder för en ”lyx-strejk”.

När diskussionerna strandade i mitten av april, tog parterna in medlare. Byggnads har sagt nej till ett medlarbud, men på fredag klockan 13.00 ska fackförbundet träffa medlarna igen - vad som ska diskuteras då är ännu oklart.

De aktuella avtalen rör cirka 20 000 anställda inom plåtslageri, Kyla och VVS-arbeten.

Mer läsning

Annons