Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare skogar i Örebro län

Försäljningen av skogsfastigheter ökade rejält under förra året. Och priset på skogsfastigheterna i Örebro län steg med åtta procent jämfört med år 2009.

Annons
Agneta Andersson.

– Snittpriset i länet låg i fjol på 486 kronor/kubikmetern, berättar Agneta Andersson, fastighetsmäklare på LRF Konsult i Örebro län.

– Men i de norra länsdelarna var priset drygt hundra kronor lägre per kubikmeter, fortsätter hon. Det är attraktivare ju närmare Örebro som fastigheten ligger.

Totalt har snittvärdet på skog stigit med 74 procent de senaste tio åren i Örebro län. Vissa ser skogsfastigheter som en stabil investering, andra utgår från livsdrömmar och självförverkliganden.

LRF Konsult i länet och landet sålde 25 procent fler skogsfastigheter under 2010 jämfört med året innan. En förklaring kan vara att man börjar se effekten av kommande generationsskifte.

– Men fortfarande är proppen i och det är säljarens marknad, säger Agneta Andersson.

Under 2011 spår LRF Konsult en något svagare prisuppgång på skogsfastigheter i vårt län.

– Jag förväntar mig en ökning på omkring fem procent. Och det beror på att efterfrågan fortfarande är större än utbudet.

– Stormlagren från Gudrun och Per har tagit slut med bra priser på skogsråvaran som följd. Dessutom har Holmen, Skandinaviens största sågverk, blivit en ny stor aktör i vårt län med eget kontor i Örebro.

Mer läsning

Annons