Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elgströmska kostar skattebetalarna miljoner

Artikel 15 av 51
Elgströmska huset
Visa alla artiklar

Kommunens övertagande av Elgströmska kostar tio miljoner kronor det närmsta året – och pengarna kommer att tas från andra verksamheter, menar Staffan Werme (FP). – Det är direkt fel, säger Rasmus Persson (C).

Annons

Nu är det klart vad kommunens övertagande av det hårt kritiserade Elgströmska huset kommer att kosta i kronor och ören. Men vad man egentligen bör räkna in som extra kostnader – och varifrån pengarna ska tas – råder det dock fundamentalt olika uppfattningar om i kommunpolitiken.

Låt oss börja med det okontroversiella. Under 2013 och 2014 kommer kommunen att behöva lägga till totalt 2,4 miljoner kronor för att bland annat utbilda personal och köpa nya möbler och datorer till demensboendet. Tolkningen av den posten är både majoritet och opposition överens om.

Men i dokumenten från Programnämnd Social Välfärd står det också att det varje månad ska skjutas till 600 000 kronor extra till driften av Elgströmska. Och det är nu både beräkningar och tolkningar börjar skilja sig rejält åt mellan nämndens ordförande Rasmus Persson och dess andre vice ordförande Staffan Werme.

– På ett år blir det 7,2 miljoner kronor, plus löneuppräkningar, i extra kostnader, säger Werme.

Tillsammans med de 2,4 miljoner kronorna för omställning kostar övertagandet därmed, enligt Wermes sätt att räkna, cirka tio miljoner kronor. Pengar som folkpartisten hävdar kommer att tas från nämndens andra verksamheter.

Inget av detta skriver Rasmus Persson under på.

– De 600 000 kronorna skulle kommunen skjutit till oberoende av vem som driver Elgströmska, de ingår i upphandlingen vi skulle ha gjort i juni nästa år, om vi inte hade sagt upp avtalet med Attendo i förväg. Det är helt fel av Staffan Werme att räkna in dem som kostnader för övertagandet, förklarar han.

Och pengarna ska inte alls tas från andra verksamheter, menar Persson.

– Det är direkt felaktigt. Vi har fått 6,7 miljoner kronor av kommunfullmäktige för att finansiera det här samtidigt som vi hämtar en miljon kronor från planeringsreserven. Det här kommer inte att påverka någon annan verksamhet, säger centerpartisten.

Werme betvivlar dock att pengarna över huvud taget finns.

– Om de här pengarna finns, hade de gjort mer nytta om de fördelades på alla andra äldreboenden, säger han.

Rasmus Persson tycker inte heller att kostnaderna bör vara i fokus, när övertagandet diskuteras.

– Det är fel att stirra sig blind på bara pengar, för oss handlar det om att vi gått in och löst en helt ohållbar situation. Det är det viktiga, säger han.

Men så tänker inte Staffan Werme.

– Det är ju han själv som skapat den ohållbara situationen. Rasmus Persson har gått fram som en ångvält i äldreomsorgen, bland annat med det här onödiga återtagandet av Elgströmska, säger folkpartisten upprört.

Och den diskussionen lär vi inte sätta punkt för än på länge.

Detta har hänt

Demensboendet Elgströmska huset drevs tidigare av det privata vårdbolaget Attendo. I våras gick personalen ut och kritiserade verksamheten hårt, anhöriga har därefter vittnat om dålig vård och Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har också riktat skarp kritik mot boendet. I oktober bestämde Örebro kommun att häva avtalet med Attendo och ta över driften från den första december i år.

Alla artiklar i
Elgströmska huset
Annons