Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våg av jobb kan svepa in över länet

Vinden har vänt. Lågkonjunkturen som drog in över landet hösten 2008 var mer eller mindre som bortblåst under stora delar av 2010. Och många av de nästan 40 små, medelstora och stora företag i länet som svarat på NA:s företagsenkät tror på en fortsatt tillväxt under 2011.

Annons

– I Örebro räknar vi med viss nyanställning förutsatt att orderingången ökar. Vi kommer även att expandera i Nanjing i Kina och det kan ge anställda i Örebro möjlighet att arbeta utomlands, säger Marie Brodin kommunikationschef på Atlas Copco i Örebro.

Länets största företag drabbades hårt av lågkonjunkturen hösten 2008 med varsel och uppsägningar som följd.

– Men Atlas Copco i Örebro har återanställt och nyanställt under 2010. Vi är i dag ungefär lika många anställda som vi var före neddragningarna under 2009, säger Marie Brodin och berättar att det finns ungefär 1 450 anställda i Örebro.

Men hon skickar gärna in en liten brasklapp.

– Vi rör oss på en global marknad och även om vi ser en eventuellt begynnande högkonjunktur i Sverige så finns våra kunder på marknader med, till viss del, andra förutsättningar. Det gör att vi är mycket försiktiga med prognoser.

– En viktig faktor för vår orderingång är rörligheten för de globala metallpriserna. Går priset upp på en typ av metall är det av naturliga skäl mer intressant att investera i gruvor och dagbrott, fortsätter Marie Brodin.

2009 gick till historien som det mörkaste i modern tid för verkstadsföretaget Garphyttan. Men när japanska Suzuki Metal, dotterbolag inom världens näst största stålföretag Nippon Steel, tog över det anrika verkstadsföretaget förra sommaren vände vinden.

– Efter ett mycket svagt 2009 har efterfrågan återhämtad sig under 2010, säger vd Jan Pieters.

– Under slutet av året var försäljningen tillbaka på samma nivå i som före krisen i början av 2008. Även lönsamheten är tillbaka på samma nivå som under första halvåret 2008, fortsätter han.

Under året har drygt 50 personer återanställts eller anställts och fortsätter den positiva marknadsutvecklingen kan ytterligare ett antal personer anställas under 2011, om än inte i samma utsträckning som 2010.

– Den viktigaste faktorn för fortsatt utveckling är hur bilförsäljningen i världen generellt och i Europa specifikt kommer att utvecklas, säger Jan Pieters.

Volvo CE i Hallsberg är ett annat verkstadsföretag som drabbades hårt av lågkonjunkturen. Men i dag kan företaget presentera ett starkt fabriksbokslut för 2010.

– I samband med nedgången 2009 justerade vi ned våra lager av färdiga maskiner ute på marknaden. Kombinationen av låga lagernivåer, en måttlig återhämtning på våra traditionella hemmamarknader Europa och Nordamerika samt kraftiga uppgångar i bland annat Asien och Latinamerika har lett till en stor volymökning för oss i Hallsberg under 2010, säger Nina Karlberg, ansvarig för informationen.

– Vi har återanställt 97 personer och arbetar även med inhyrd personal via bemanningsföretag. I dagsläget är 80 personer inhyrda i Hallsberg.

Framtiden?

– Vår nya övergripande strategi ”Fit for future” har rullats ut under 2010 och den innebär bland annat att Hallsberg på sikt ska bygga hytter även till övriga Volvo CE:s enheter i Europa. Det signalerar att ledningen har ett stort förtroende för verksamheten i Hallsberg och det är ett erkännande av den kompetens som våra medarbetare besitter, svarar Nina Karlberg.

Korsnäs Frövi rapporterar att god efterfrågan och lönsamhet har präglat 2010, men inga stora personalförändringar har skett under året.

– Marknadens efterfrågan samt ved- och energipriserna är de viktigaste faktorerna inför framtiden, hävdar fabriksdirektör Håkan Krantz och förvarnar om utökad skiftgång på vissa avdelningar under 2011.

Outokumpu i Degerfors har ökat både försäljning och lönsamhet under 2010.

– Förbättringen är tydlig jämfört med 2009, men vi önskar att den skulle gå fortare, säger Leif Rosén som gläds åt investeringsbeslutet på hundra miljoner euro (nästan 900 miljoner kronor) i Degerfors.

– Vi tror på ytterligare förbättringar under 2011, men personalstyrkan väntas bli konstant, säger Rosén.

Flera små och mellanstora företag i länet räknar med rekryteringar under 2011. Vattenreningsföretaget JMS i Örebro är ett, IT-företagen e-man, K3 Nordic och Sogeti några andra.

– Vi ökade försäljningen med 20 procent och vinsten med 100 procent. Nu söker vi efter duktiga säljare, men det är tyvärr en bristvara, säger K3 Nordics Håkan Svanberg.

Och tonen är densamma i andra IT-företag. Kampen om kompetensen kan börja.

Mer läsning

Annons