Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericssons vinst ökar – analytiker besvikna

Ericssons B-aktie föll kraftigt när siffrorna för det andra kvartalet presenterades i dag.

Annons
Ericssons anläggning i Kumla.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 2 163 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 772 miljoner kronor motsvarande period 2012. Omsättningen uppgick till 55 331 miljoner kronor, oförändrat jämfört med ett år tidigare.

Rörelseresultatet, exklusive resultatandelar från samriskbolag, var 2,5 miljarder kronor, jämfört med 3,3 miljarder kronor motsvarande period 2012. Resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 4,3 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning av prognoser. För omsättningen var snittprognosen 56,3 miljarder kronor, drygt en miljard högre än utfallet.

Resultatet påverkades negativt av engångsposter för totalt 900 miljoner kronor, som hänger samman med förluster genom avyttringar och utträde ur verksamhet för telekom- och kraftkablar, skriver Ericsson i rapporten.

En annan orsak till att Ericssons resultat är lägre än vad analytiker räknat med är en lägre försäljningsvolym, vilket är en följd av den starkare kronan. Därtill kommer engångsposterna på nästan en miljard kronor, som redovisas i rapporten. Omstruktureringskostnaderna var också högre än beräknat.

För Ericssons största segment, Networks, ökade omsättningen med 1 procent jämfört med motsvarande period 2012 till 28,1 miljarder kronor. Rörelsemarginalen var oförändrad på 5 procent. Omsättningen inom Global Services steg med 3 procent till 24,9 miljarder kronor. Rörelsemarginalen var oförändad på 6 procent. För Support Solutions föll omsättningen med 33 procent till 2,3 miljarder kronor och där var rörelsemarginalen negativ, på –12 procent.

"Medan den makroekonomiska situationen i Europa är fortsatt utmanande och den politiska osäkerheten ökar inom delar av regionen Mellanöstern, såsom i Egypten, fortsätter förutsättningarna för branschen att vara långsiktigt goda och vi är väl positionerade att fortsätta stödja våra kunder", skriver Ericssons vd Hans Vestberg i en kommentar.

Han noterar även att Ericsson under kvartalet nådde upp till en miljard abonnenter i de nät som hanteras av Ericsson i så kallade managed service-kontrakt. "Detta visar tydligt på det förtroende våra kunder har för vår förmåga att skapa värde för dem", skriver han.

Det ångar på för Ericsson i de flesta delarna av världen.

– Sex av tio regioner växte i det här kvartalet. Nordamerika fortsatte starkt, Västeuropa växte med tio procent och Sydostasien växte. De områden där vi inte växte, som har det jobbigt, är nordöstra Asien, säger Hans Vestberg till TT.

Förklaringen till det är att investeringarna i 2G i Kina, som varit viktiga för Ericsson i Kina, sjunker, medan de kinesiska 4G-investeringarna inte ännu kommit igång. I Sydkorea har fördelningen av 4G-spektrum senarelagts, och i Japan skapar valutaeffekter problem.

Ericssons B-aktie föll markant, ned med 4,8 procent, i den inledande börshandeln efter kvartalsrapporten.

(TT)

Mer läsning

Annons