Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Britt Hults knep samlade i bok

– Företagande är relationer. Sträck på er kvinnor, vara glada när ni möter kunderna, ingen tycker om att handla av en sur försäljare.

Annons
Eva-Britt Hult.

Se där, ett konkret råd från en som spridit råd till kvinnliga företagare de senaste 25 åren: Eva-Britt Hult, själv företagare, föreläsare och konsult.

Nu har hon skrivit en handbok för kvinnliga företagare om affärsutveckling, hur man ska bära sig åt för att förbättra lönsamheten. Boken är skriven på uppdrag av Tillväxtverket och ett led i regeringens satsning på att främja kvinnors företagande.

Under förra mandatperioden satsades 100 miljoner kronor och lika mycket under nuvarande mandatperiod.

– Sedan hoppas jag att det inte behövs några mer pengar, säger Eva-Britt Hult. Det har hänt åtskilligt under de 25 år jag varit verksam. De kvinnliga företagarna har blivit många fler och de uppträder mer professionellt.

Eva-Britt Hult har skrivit böcker om att starta eget, komma igång, om konsten att ta betalt och mycket mera. Den nya handboken är en samling råd hur kvinnliga företagare ska kunna förbättra lönsamheten i sina rörelser. Men de flesta råden är generella och gäller manligt företagande i samma utsträckning.

Fortfarande finns skillnader mellan mäns och kvinnors sätt att driva företag, menar Eva-Britt Hult.

– En man skulle aldrig säga: Jag har ett litet företag som säljer lite småsaker, men det gör kvinnor. Sluta upp med det, sträck på er, ni är företagare, punkt slut.

Frågan är om lönsamheten är ett problem för just kvinnliga företagare. Nyligen kom en rapport från Företagarförbudet som visade att skillnaderna mellan mäns och kvinnors företag är ganska små.

– Möjligen kan det vara så att kvinnor oftare är verksamma i branscher med lägra lönsamhet, tror Eva-Britt Hult.

Mer läsning

Annons