Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny kan få tuffaste jobbet

Fanny Bergström, 27 vill förändra världen. Därför har hon sökt ”Världens tuffaste jobb”, som kaffebonde i Kenya.

Annons
Fanny Bergström vill berätta om kvinnors vilkor på landet i Kenya.

Uppgifterna är att under tre veckor i höst skörda kaffe sida vid sida med kenyanskan Elisabeth Maigua, att dela familjen Maiguas levnadsvillkor och att berätta om intrycken, bland annat i en blogg.

- Jag vill lyfta fram de här kvinnorna, vi är så översköljda av intryck från olika delar av världen så de hamnar i medieskugga, säger Fanny Bergström.

Hon är uppvuxen i Örebro men flyttade i samband med studier till Göteborg, där hon nu bor. Hon arbetar med turismutveckling, men hon har också jobbat med marknadsföring och utbildning i det.

Får du ledigt för resan? - Ja, det kollade jag när jag blev en av dem som gick till final.

- Vad tror du blir svårast om du får jobbet? - Dels kommer det att vara tufft eftersom de har ett sätt att leva som inte vi i Sverige är vana vid. En mjuk säng, mat på bordet och så vidare. Det tror jag kommer att vägas upp av att jag får möta fantastiska människor. Sedan, när man ska hem till sitt vanliga liv och lämna dem blir det också tufft.

- Vad är det viktigaste i din packning?

- Sköna skor och en fleecetröja. Jag vet att det är regnperiod och kan bli kallt på natten. Det kommer inte att vara gassande sol.

I nästa vecka får Fanny Bergström veta om hon blir den utvalda för jobbet i Kenya. Det är biståndsorganisationen Utan gränser som står för arrangemanget. På det här sättet vill de lyfta fram de tungt arbetande kvinnors villkor. Bland över hundra sökande har nu 13 finalister plockats ut. Deras ansökningar finns på nätet som Youtube-klipp.

- Först tänkte vi ha 10, men sedan bestämde vi oss för att ha marginal om någon skulle få kalla fötter när klippen låg ute. Vi var inte säkra på om alla förstått att uppdraget också betyder mediexponering, säger Ania Janerud, pressekreterare hos Kooperation Utan Gränser.

- Vad är viktigast för er när ni väljer ut den som ska åka?

- Det ska vara en person som är intresserad av våra frågor och kan kommunicera dem. Hon ska ta bilder och kunna blogga, ha intresse och vilja, säger Ania Janerud.

Den 8 november på kvällen lyfter ett flyg mot Kenya. Då ska svenskan som blivit utvald att testa Världens tuffaste jobb vara ombord.

Mer läsning

Annons