Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre arbetslösa än förra året

Det ljusnar på arbetsmarknaden i Örebro län, det framgår av Arbetsförmedlingens senaste statistik som släpptes i går. Framför allt är det bland ungdomar som arbetslösheten minskar. 

Annons

Arbetslösheten minskar, men samtidigt ökar antalet personer i program med aktivitetsstöd. Bland ungdomar i åldrarna 18-24 år minskar arbetslösheten som mest.

I maj var 1 092 ungdomar inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, 274 färre än i maj förra året. Under samma period har antalet ungdomar som deltar i program med aktivitetsstöd dock ökat från 1 474 personer till 2 081.

Stora regionala skillnader

Det är flera av länets kommuner där antalet ungdomar som är antingen arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd faktiskt minskar.

– I den norra länsdelen går många ungdomar utan jobb, men i Hällefors, Ljusnarsberg och Nora har trenden vänt. Säsongsjobben är fler och dessutom har industrijobben åter börjat öka, säger arbetsmarknadsområdeschef Mathias Eklöf i ett pressmeddelande.

Antalet lediga platser som anmäldes till länets arbetsförmedlingar var i maj 1 263, vilket är 506 fler än för ett år sedan.

Antalet personer i nystartsjobb var i maj 1 230 personer, jämfört med 730 för ett år sedan. Bland ungdomar i åldrarna 18-24 år har antalet nystartsjobb tredubblats från 68 i maj 2009 till 218 i maj i år.

Mer läsning

Annons