Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utan jobb – men antalet varsel ökade

Det mörknar på arbetsmarknaden. I januari ökade antalet varsel markant i landet – från 2 600 personer för ett år sedan till 6 600 i år.

Annons

I slutet av januari var 405 000 personer öppet arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det motsvarar 8,7 procent av den registerbaserade arbetskraften, jämfört med 9,0 procent för ett år sedan.

Och antalet nya lediga jobb på Arbetsförmedlingen steg till 69 000.

Men den uppgången beror mest på att många arbetsgivare varit ute i ovanligt god tid med att anmäla lediga ferieplatser.

Örebro län har dock en mindre ökning av antalet nyanmälda lediga jobb än riket i övrigt. Något fler ungdomar är utan jobb än för ett år sedan.

Marginell minskningArbetslösheten i länet minskar marginellt och färre får ett arbete. 1 425 personer fick arbete under januari, det är 224 färre än för ett år sedan och en minskning med drygt 14 procent.

– Den ökade osäkerheten om konjunkturutvecklingen leder till minskad efterfrågan på företagens varor och tjänster. Det i sin tur innebär minskad efterfrågan på arbetskraft. Det är den viktigaste förklaringen till att allt färre av de arbetssökande får arbete, säger Annika Lyttbacka, Arbetsförmedlingens chef i Örebro län i ett pressmeddelande.

Det sammanlagda antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd i Örebro län var i januari 9,9 procent (13 502 personer) av den registerbaserade arbetskraften. Det är en minskning med 0,6 procent jämfört med januari 2011.

– Minskningen av det totala antalet inskrivna arbetssökande har i stort sett upphört, vilket är ytterligare en indikator på en försvagad arbetsmarknad, menar Annika Lyttbacka.

Mindre ökning än i riketI januari anmäldes 1 967 lediga jobb till länets arbetsförmedlingar. Det är en ökning med 3 procent jämfört med januari 2011 men en mindre ökning än för riket totalt sett, där de lediga jobben ökade med 11 procent.

Mer läsning

Annons