Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än tusen företagstartades i länet i fjol

1 324 nya företag startades i Örebro län förra året. Det var en ökning med 16 procent jämfört med 2009 och placerar länet i mitten av svensktoppen när det gäller antalet nystartade företag.

Annons

– Det går i rätt riktning, säger Janis Eriksson, Startcentrums vd, och konstaterar att det aldrig tidigare startats så många aktiebolag som under 2010 i länet och landet. Det är en effekt av att kravet på aktiekapital halverats från 100 000 till 50 000 kronor och att revisionsplikten avskaffades för mindre bolag från den 1 november.

– Men fortfarande har Örebro län färre startade företag per invånare än de flesta andra län, fortsätter Janis.

Orsaken stavas tradition.

– Ja, Örebro stad och län har ingen lång tradition av eget företagande. Det är en stad och ett län som av hävd haft offentlig och industriell verksamhet.

Målet är 1 500 nya företag per år från 2015.

– Vår förhoppning är att man från region och kommuner gör en kraftfull satsning på eget företagande redan i år. Under tre år, 2005-2007, skedde en stor satsning på något som kallades nyföretagarservice. Den satsningen vände sig till alla länets invånare med gratis rådgivning, information och utbildning, berättar Janis Eriksson.

Satsningen gav resultat. Antalet nystartade företag ökade med 20 procent per år.

– Det var en av de högsta ökningarna i landet. Men allt har sin tid och efter tre år gick projektet i graven. I dag ligger ansvaret hos regionens kommuner. Vågar de satsa finansiellt på utökad service och marknadsföring, frågar sig Janis.

– Det är en oerhörd god samhällsinvestering som ger mycket tillbaka, svarar han själv. Vi på Startcentrum vet att 76 procent av de nya företag som fått starta eget bidrag och gått genom oss finns kvar efter tre år.

Hur många företag startasi länet 2011?– Med satsningar från kommun och region så borde det bli 1 400-1 500 företag. Det finns intresse för utbildning, rådgivning och en stor efterfrågan på starta eget kurser under kvällstid. Den möjligheten finns inte i dag, svarar Janis Eriksson.

Mer läsning

Annons