Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lediga jobb i länet

Det ljusnar ordentligt på arbetsmarknaden i Örebro län, antalet lediga jobb ökar rätt rejält. I december var inflödet av lediga jobb drygt 400 fler än förra året, en ganska hög siffra.

Annons

Visserligen är arbetslösheten fortfarande hög i länet men den fortsätter att minska. Nästan 1 600 färre personer var i december inskrivna som arbetslösa eller deltagare i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd, jämfört med december 2009. Det är en minskning med 0,9 procentenheter och den näst största minskningen i landet.

I december anmäldes närmare 1 200 lediga jobb till länets arbetsförmedlingar. Det är nästan 55 procent eller drygt 400 fler än samma månad 2009. Under 2010 har totalt drygt 14 000 lediga jobb anmälts, vilket är 43 procent eller drygt 4 000 fler än under 2009.

– Det är glädjande att vi har en så positiv utveckling av lediga jobb i vårt län, säger Annika Lyttbacka, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro.

Under 2010 har efterfrågan på arbetskraft ökat tydligt inom vissa yrken, bland annat efterfrågas olika typer av montörer och operatörer.

– Om man jämför december 2010 med december 2009 märks också en ökad efterfrågan på förskollärare. Det blir allt fler barn i förskoleåldern samtidigt som antalet förskollärare beräknas minska genom åldersavgångar, fortsätter Annika Lyttbacka.

Såväl antalet nyinskrivna arbetslösa, som redan inskrivna arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd fortsätter också att minska. När det gäller de nyinskrivna arbetslösa är det bland männen minskningen skett. Vid utgången av december var 13 411 personer eller 7,6 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år inskrivna som arbetslösa eller deltog i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.

1 341 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Örebro fick ett jobb i december. Det är 400 eller 42,5 procent fler än för ett år sedan.

Mer läsning

Annons