Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på företagande

Många av framtidens företagsledare kan vara samlade i Örebro just nu. På Örebro universitet pågår en febril verksamhet när omkring 200 nybakade studenter från hela landet i grupper om fyra och fyra tränas och tävlar i entreprenörskap.

Annons
Tränar samarbete. Sophie Nyberg, Örebro, Daniel Skoglund, Falun, Johannes Lundström, Flen och Marielle Arvidsson, Umeå, utgör företagsledningen i det fiktiva företaget Peak Mobile när Emax Sverige (entreprenörer till max) arrangeras för åttonde gången i Örebro.

– Det är fler och fler tjejer som är intresserade av att starta egna företag, säger projektledaren och initiativtagaren Janis Eriksson, vd på Startcentrum i Örebro som arrangerar såväl evenemanget Emax Sverige som Emax Norden. Förra året var deltagarna omkring 60 procent tjejer. I år har jag inte riktigt koll men det är i alla fall minst hälften

Och Örebrotjejen Sophie Nyberg är en av dem. Nu sitter hon ute på universitetet tillsammans med tre kollegor som hon aldrig träffat tidigare och driver det fiktiva kommunikationsföretaget Peak Mobile. Och det är många beslut som måste fattas för att få företaget att växa, och att växa i lagom takt.

Men trots sin unga ålder är Sophie Nyberg inte ovan som företagare.

– Jag drev ett riktigt företag när jag gick i skolan, Frallan UF. Jag tog upp beställningar på frallor till helgen, cyklade ut och hämtade dem vid Coop och levererade dom sedan runt om i Örebro. Företaget gick faktiskt jättebra, säger hon.

Men i företaget Peak Mobile handlar det också mycket om att träna samarbete. Alla kan inte få sin vilja igenom. Långsiktiga besluta ska vägas mot kortsiktiga. Inte alltid så lätt.

När NA hälsade på var ett problem för Peak Mobile om de skulle satsa på att få fler nya kunder eller att säkra de redan befintliga. Ett nog så svårt val som också många riktiga företag brottas med. Om Peak Mobil, som satsade på att behålla sina befintliga kunder, gjorde ett rätt beslut avslöjas på torsdag när tävlingen avslutas.

– Det är viktigt att hålla fast vid målet och inte irra bort sig.

Sophie Nyberg siktar förstås på att så småningom starta eget företag. Men till hösten har hon fått jobb som informatör på Teknikcollege vid Tullängsskolan så den närmaste framtiden är ordnad.

– Jag tror att det är mellan tio och tolv deltagare från länet här på Emax. Sju av dem kommer från Tullängsskolan. Det är kul.

Och på torsdag koras bästa företag. Och den ”företagsledningen” kan förbereda sig på en resa någonstans ut i världen som pris.

Fotnot: Emax Sverige såg dagens ljus i Örebro i juni 2002. Det blev succé direkt. Sedan dess är det ett årligen återkommande arrangemang som i augusti 2007 fick sällskap av Emax Nordic. Emax (Entreprenörer till max) arrangeras av Startcentrum i Örebro och samlar ungefär 200 deltagare. Målet är ett Emax Europa för hela EU med säte i Örebro. I augusti är det dags för Emax Norden i Danmark.

Koncentration. Det är mycket att tänka på när man startar företag och det är lätt att gå vilse. Men Örebrotjejen Sophie Nyberg är inte helt ny som företagare, redan under skoltiden drev hon ett företag. I mitten Daniel Skoglund som tillsammans med den övriga företagsledningen försöker fatta rätt beslut.

Mer läsning

Annons