Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag läggs ner – 17 förlorar jobbet

Bona lägger ner tillverkningen av slipmaskiner i Fjugesta.
17 anställda kommer att sägas upp.

Annons

När Bona år 2002 köpte dåvarande Örebro Slipmaskiner tillverkades ca 3 000 maskiner per året. I dag är volymen nere på ca 1 700 slipmaskiner om året.

Anders Karstensson är produktionsansvarig på Bona och säger så här om beskedet:

– Beskedet var väntat, låg lönsamhet. De anställda är besvikna men det finns en förståelse. Vi har under en längre tid försökt att hitta andra lösningar, bland annat genom inköp i Kina. Tråkigt att lämna de här beskeden men vi måste hitta en långsiktig, hållbar lösning. Ett italiensk företag ska tillverka några av våra maskiner, och vi köper in av deras sortiment.

Patrick Kihlberg, ombudsman, IF Metall Örebro län blev i det närmaste förvånad över beskedet.

– Tragiskt för våra medlemmar. Beskedet kom som en överraskning, ingen hade väntat sig det nu. Men medlemmarna visste att det inte hade gått så bra under några år.

Företaget har skött förhandlingsbiten

– Det är tufft med arbetstillfällen i Fjugesta. De flesta bor och är etablerade i i Fjugesta och Vintrosa. Vi för en dialog med företaget och Trygghetsstiftelsen, TSL, om hur omställningen ska hanteras.

Charlotta Englund (C) kommunstyrelsens ordförande:

– Jättetråkigt, alltid trist för de som får gå. Alla jobb i kommunen är viktiga. Vi ska ha en dialog med företaget efter helgen. Jag hoppas att vi som kommun kan förmedla kontakter och göra det bästa möjliga av situationen. Något mer konkret vi kan göra vet jag inte i dag.

"Tvungna att hitta en lösning"

– Försäljningen av slipmaskiner har varit sjunkande i flera år, och lägger man därtill den rådande konjunkturen, har vi varit tvungna att hitta en lösning där vi kan dra ner på kostnaderna och samtidigt fortsatt erbjuda våra kunder produkter av hög kvalitet. Genom att ingå partnerskap med den italienska maskintillverkaren Künzle Tasin kan vi åter få lönsamhet i vår maskinförsäljning, säger VD Kerstin Lindell i ett pressmeddelande.

Enligt Anders Schön, platschef för Bona i Fjugesta, kommer tillverkningen att upphöra helt vid årsskiftet.

– Avvecklingen i Fjugesta kommer att ske successivt för att på så sätt säkra kvalitet och tekniköverföring. Självklart känns det tråkigt för medarbetarna här i Fjugesta, samtidigt som vi varit väl medvetna om det ekonomiska läget under flera års tid, säger han i pressmeddelandet.

Inifrån slipmaskinstillverkningen. Produktionen i Fjugesta läggs ner. 17 personer får sluta.

Fakta

Bona grundades i Malmö 1919. I dag har Bona dotterbolag i 18 länder och försäljning i hela världen.

Bona-koncernen har ca 500 anställda i hela världen.

Omsättningen år 2012 var 1,4 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons