Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag misstänks förmissbruk av arbetslösa

Nu ska Arbetsförmedlingen granska företag som tar emot långtids-arbetslösa inom jobb- och utvecklingsgarantin. Från andra håll i landet har frågor uppkommit om missbruk från arbetsgivarnas sida och innehållslösa program.

Annons

Det är hemligt vilka företag som tar emot långtidsarbetslösa inom jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Företagen får cirka 5 000 kronor per månad för varje långtidsarbetslös man tar emot som ersättning för handledning.

NA har begärt ut förteckningar om vilka privata anordnare av Fas 3 det finns i länet men fått avslag. Vi har bara fått en översikt över antalet anordnare inom olika sektorer där de privata företagen står för knappt 200 placeringar av de totalt närmare 900 som finns i dagsläget.

Från Norrköping och Västra Götaland har media rapporterat om mindre seriösa företag som tar emot långtidsarbetslösa i fas 3. Det har handlat om företagare med betalningsanmärkningar, som upprepade gånger drivit företag i konkurs och som är dömda för brott. Det har också framförts kritik mot innehållet i verksamheten.

Arbetsförmedlingen går centralt ut med direktiv om att anordnarna av fas 3 ska granskas enligt en särskilt upprättad checklista. Alla anordnare som tagit emot minst fem långtidsarbetslösa ska granskas, både företag, föreningar och kommuner.

– Det är framför allt innehållet i verksamheten vi ska titta på, säger Annika Lyttbacka på Arbetsförmedlingen i Örebro. Vi kommer att besöka samtliga anordnare med fler än fem placerade för att höra också deras syn.

Granskningen ska vara klar 1 mars.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson, S, har försökt skaffa sig en uppfattning av hur fas 3 fungerar i länet och ser en blandad bild.

– Jag tror långtidsarbetslösa som hamnar hos föreningar ofta får en meningsfull sysselsättning, säger hon. Men jag har också sett exempel som gör mig tveksam.

Hon nämner ett företag i länet som tar emot 12–15 personer i fas 3. Handledningen var otillräcklig och det hela gav mest karaktären av social samvaro, anser Eva-Lena Jansson.

– Utan tvekan kan företag som tar emot fas 3-placeringar göra affärsmässiga vinster på det, säger hon. Men om det är till någon nytta för deltagarna är jag mera tveksam till. Det jag sett gör mig tvivlande.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Jobb- och utvecklingsgarantin ska erbjuda långtidsarbetslösa aktiviteter för att de så snabbt som möjligt ska hitta ett arbete. Programmet är indelat i tre faser:

Fas 1: kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser.

Fas 2: arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning.

Fas 3: sysselsättning hos anordnare (privat företag, förening, kommun etc). Den arbetssökande får möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser.

Arbetsgivaren betalar inga löner eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.

Mer läsning

Annons