Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagskonkurserna i Örebro län ökade mest

Antalet företagskonkurser i landet minskade under årets första sju månader med 14 procent. I Örebro län ökade företagskonkurserna med hela 61 procent i stället.

Annons
I Örebro har företagskonkurserna ökat mest i hela landet i år. Det går emot trenden i Sverige i övrigt där företagskonkurserna minskat i många län.

En ökning av företagskonkurser med hela 61 procent är den högsta i hela landet för januari-juli i år. Det är stor skillnad jämfört med många andra län där konkurserna i stället har minskat.

– Det är en chockande siffra att vi skiljer oss mycket från andra, vilket vi inte borde göra med tanke på att vi har ett strategiskt och logistiskt bra läge. Det är oroväckande, säger Joakim Bäck, regionchef på Företagarna i Örebro.

Orsaken oklar

Vad det hela beror på är svårt att säga men Joakim Bäck tror att en av de största orsakerna kan vara den stora konjekturnedgången i Örebro under hösten.

– Jag tror den återspeglar sig på våren. Det var tufft i regionen i höstas då vi hade en av de största konjekturnedgångarna i landet. Sedan har företagen levt på sina besparingar som tagit slut till våren och då tvingats gå i konkurs.

Framförallt tror han att det är underleverantörer till industrin som har gått i konkurs. Undersökningen från UC (ett affärs och kredit upplysningsföretag) som vi tagit del av redogör inte vilken typ av företag i Örebro som gått i konkurs.

– Vi ska själva undersöka det här närmare med Svenskt näringsliv. Vi vet inte om det är så att det är många nystartade företag som gått i konkurs eller gamla.

Även för juli

Även statistiken för juli i år i jämförelse med juli 2009 visar en stor ökning av företagskonkurser i Örebro län.

– Vad det beror på har jag ingen aning om, det är bra märkligt. Det har varit en varm sommar med bra turism och detaljhandeln i Örebro verkar ha gått bra.

Joakim Bäck känner inte igen den här bilden när han talar med företag i länet. Han nämner i stället att många har fått ökade orderingångar och tänker anställa, de ser ljust på framtiden.

– Vi gjorde en undersökning i april som visade att Örebro län var ett av de län som hade ökat mest i sina orderingångar. Men som sagt den undersökningen gjordes i april och många företag hade det tufft i vintras.

Jag tror att den höga siffran på konkurser kan bero på att företag som hade det dåligt ekonomiskt redan innan krisen inte kunde leva på de pengar som de hade.

Svårare att låna

En annan faktor som han nämner är att företag får det allt svårare att låna pengar på bankerna.

– Kraven blir hårdare och hårdare och det drabbar företag som inte är särskilt kreditstarka.

Han ser ändå positivt på hösten och tror det kommer vända, men valet i höst påverkar också företagen.

– Alla blir mer försiktiga med att investera och företagen väntar med och se vilken regering det blir och vad de kan komma att bestämma, till exempel om ROT-och RUT-avdragen.

Mer läsning

Annons