Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust trots full fart i fabriken

Meritors bak- och framaxelfabrik i Lindesberg går för högtryck. Sedan slutet av september i fjol har närmare 250 personer anställts. Men bokslutet för 2011 visar på en förlust på drygt 100 miljoner kronor.

Annons

– Det har att göra med bokföringstekniska detaljer, säger tillförordnad platschef Tomas Bäckman. Vi betalar royaltis och en del andra avgifter till moderbolaget. När det behövs får vi kapitalförstärkning därifrån.

Ekonomichef Juha Salminen-Salomonsson vill inte gå in på några siffror. Men han säger att tillverkningen av axlar i Lindesberg går bra och ger ett rörelsereulatet som är helt okej.

Anställer allt fler

Meritor omsatte drygt 4,1 miljarder från den 1 oktober 2010 till den sista september 2011. I dag har företaget 1 115 anställda, varav 130 är inhyrda.

– Vi anställer mer och mer folk, säger Ulf Mattsson, ordförande i den lokala Metallklubben. Det kommer nytt folk hela tiden.

Tillförordnad platschef Tomas Bäckman säger att personalen inte behöver vara orolig med anledning av bokslutet för fjolåret.

– Vi har mycket att göra och marginalerna är bra, säger han. Det finns inga indikationer om att en nedgång är förestående. Vi ser med tillförsikt på framtiden.

Inga facksynpunkter

Metallklubben har inga synpunkter på företagets interna transaktioner. Ulf Mattsson konstaterar att Lindesbergsfabriken i stort sett heller inte gjorde några vinster när Volvo ägde fabriken.

– Vi har inga möjligheter att göra någonting så länge Meritor håller sig inom lagens råmärken, säger fackets ordförande. Det finns heller ingen anledning. Det primära är att vi får in kapital till investeringar och löner. Så länge det sker är vi med på båten.

Mer läsning

Annons