Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasföretag växer -och byter ägare

Hasopor i Hammar söder om Askersund växer. Samtidigt byter Sveriges första fabrik för tillverkning av skumglas ägare. De nya ägarna räknar med att investera i en kapacitet som är fyra till fem gånger större än i dag.

Annons

– Som ett första steg dubblar vi kapaciteten under 2011, men inom en tre års period ser vi ett behov av att kanske öka produktionen ännu mer, säger Hasopors vd Bengt Sörling.

– Men tillverkningen har en hög automatiseringsgrad, så även om vi dubblar volymen nu ökar inte antalet anställda direkt. På sikt kan vi kanske anställa fler om marknaden fortsätter att växa, säger han och berättar att åtta personer är anställda i företaget.

Bengt Sörling är också koncernchef i Askersund-Laxå Invest som tillsammans med det schweiziska bolaget Vetropor SA övertagit aktiemajoriteten i Hasopor.

Nu äger konstellationen 45 procent var. Resterande tio procent tillhör Svensk Glasåtervinning som varit med sedan starten i Hammar för drygt två år sedan.

Trion har även förvärvat norska företaget Miljö Tech, som har haft motsvarande produktion på den norska marknaden.

– Säljare är Has Holding som ägs till hundra procent av Sparbanken Mitt Trondheim. Has Holding överlåter också alla sina patent och licensrättigheter till oss, förklarar Bengt Sörling.

De nya ägarnas mål är att skapa en produktionsenhet i Hammar som ska försörja den växande nordiska marknaden. Den norska fabriken har lagts ned och all produktion flyttas nu över till Sydnärke.

– Skumglaset är ett lättfyllnadsmaterial för bygg och anläggningsprojekt som består av återvunnet glas från grannen Svensk Glasåtervinning, berättar Bengt Sörling.

– Skumglas innehåller åtta procent glas och 92 procent luft och är ett alternativ till Leca och cellplats, fortsätter han.

Hittills har 80 procent av den svenska produktionen gått till väg- och byggprojekt i Mälardalen och Stockholm.

– Vi har under de första åren satsat på prestigeprojekt för att visa upp produkten för marknaden som i bland kan vara lite konservativ, säger Bengt Sörling.

Skumglaset används ofta som fyllnadsmaterial vid dåliga markförhållanden som exempelvis när Bauhaus byggde i Marieberg och Lexus i Lillån.

– Själva materialet är lite dyrare, men slutnotan blir billigare tack vare kortare arbets- och maskintid.

Med hjälp av delägaren från Schweiz sneglar nu Hasopor Hammar på nya produkter.

— Det kan handla om betong förstärkt med skumglas som kan användas som vägg eller betongkonstruktioner, förklarar Bengt Sörling.

Fakta skumglas

Askersund-Laxå Invest med säte i Askersund är en företagsgrupp som omsätter drygt 130 miljoner kronor med verksamheter inom logistik, transporter, fastigheter och återvinning.

Vetropor SA är ett schweiziskt bolag som nu satsar kraftfullt på att bli den ledande europeiska aktören inom skumglas. För närvarande bygger bolaget en ny fabrik i Fribourg samt planerar för ytterligare investeringar i nya fabriker de närmaste två–tre åren.

Svensk Glasåtervinning ansvarar för återvinning av allt förpackningsglas i Sverige. Sju-åtta procent av det återvunna glaset levereras som råvara till Hasopor Hammar.

Mer läsning

Annons