Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör storvinster på att driva hvb-hem

Företag som driver hvb-hem gör stora vinster på sin verksamhet, visar en ny granskning. Två av bolagen finns i Nora och ett i Örebro.

Annons

Företag som driver hem för vård eller boende tjänar mer än många börsbolag i Sverige. Det visar en granskning från tidningen Dagens Samhälle.

Ett 50-tal bolag som driver hvb-hem hade en omsättning över 10 miljoner under 2013. Samtliga bolag hade en nettomaginal över 20 procent, vilket visar hur lönsamma företagen var under 2013.

På listan finns tre företag i Örebro län. Kungsängen i Nora återfinns på tolfte plats. De hade en nettomarginal på 31 procent under 2013. Bolaget ägs av koncernen Team Olivia, och de äger också två andra av de mest lönsamma bolagen på listan: Viljan Asberger och Klaragården.

Affärsområdeschefen på Team Olivia, Hans Dahlgren, håller inte med om att kvalitet omöjliggör goda vinstmarginaler.

– Det stämmer inte alls! Och vår lönsamhet är inte så hög. Vi äger fastigheterna själva och betalar inte hyra. Om vi betalade hyra vore marginalerna 8–12 procent, säger han, och menar att kvalitet liksom i andra branscher ger framgång.

– Lönsamheten i gruppboendena ligger i att fylla sista platserna och det kan du bara göra med bra kvalitet och kunder som vill komma tillbaka.

Lite längre ner på listan, på plats 23, finns Älvstorps vårdhem, även det beläget i Nora. Även Frösunda Omsorg i Örebro är med på listan, på plats 47.

Granskningen visar att företagens vinster i många fall når upp till nivåer som vare sig börsens företag eller andra välfärdsbolag kommer i närheten av. Sammanlagt granskades 365 bolag som bedriver hvb, gruppboenden eller behandlingshem. 144 av dem hade en vinstmarginal över 10 procent före skatt.

47 av bolagen får mer än 20 kronor över på varje hundralapp när allt utom bolagsskatt är betalt.

– Det handlar om utsatta människor, i vissa fall tvångsplacerade. Så höga vinster i den här verksamheten blir inte rimligt, säger Marie Sallnäs, professor i socialt arbete vid Stockholms Universitet, till Dagens Samhälle.

Här kan du se listan över hvb-bolagens vinster.

Mer läsning

Annons