Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du jobben

Det går ganska bra för Örebro län och de lediga jobben blir allt fler. Det framgår av Arbetsförmedlingens prognos för de kommande 18 månaderna som presenterades på onsdagen. Men det finns också vissa problem.

Annons

– Örebro län brukar ligga ganska högt upp när det gäller arbetslöshet om man jämför med riket. Men den senaste tiden har arbetslösheten minskat snabbt, till och med riktigt snabbt. Och vi ser att de lediga jobben blir allt fler, säger Annika Lyttbacka, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro.

– Och vi ser också att sysselsättningen beräknas öka mer här än i våra kringliggande län i framtiden.

Totalt bedömer Arbetsförmedlingen att sysselsättningen i länet kommer att öka med 3 700 personer under 2011 och 2012. Tillsammans med den uppgång som varit under 2010 kommer sysselsättningen i så fall att vara tillbaka på de nivåer som rådde innan lågkonjunkturen.

Minskad arbetslöshet

Totalt väntas arbetslösheten minska med 2 900 personer fram till utgången av 2012. Arbetslösheten skulle då motsvara 7,6 procent mot i dag 9,8 procent, alltså en minskad arbetslöshet med drygt två procent.

Det finns dock problem och politiska utmaningar på arbetsmarknaden. En stor del av de framtida lediga jobben kräver utbildning. Så trots att jobben ökar finns det risk att en hög arbetslöshet kommer att bestå därför att företagens behov av arbetskraft inte matchar de arbetslösas utbildning.

Tuffare för lagerarbetare

Under de närmaste 18 månader kommer det att vara civilingenjörer, sjuksköterskor och gymnasielärare, för att ta några exempel, som kommer att efterfrågas. Samtidigt kommer det att bli tuffare att få jobb som lagerarbetare, städare och vårdbiträde. 27 procent av arbetsgivarna i länet anger att de upplevt på arbetskraft den senaste tiden, värst är läget inom industrin, så utbildningsbehoven är stora.

Ett annat problem i länet är de regionala skillnaderna. Arbetslösheten kommer att minska snabbare i mer expansiva områden som Örebro och Kumla. I kommuner som Hällefors och Ljusnarsberg, med en alltmer åldrande befolkning och där de yngre flyttar bort, ser framtiden dystrare ut.

– Trots att det finns vissa problem så finns det ändå en optimism. Det finns många lediga jobb och de blir allt fler hela tiden, säger Annika Lyttbacka.

Bristyrken:

Apotekare, barnmorskor, byggnadsplåtslagare, civilingenjörer, CNC-operatörer, elingenjörer och eltekniker, förskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, ingenjörer och tekniker inom elektronik och teleteknik, läkare, sjuksöterskor och tandläkare.

Överskottsyrken:

VVS-montörer och ingenjörer, barnskötare, försäljare inom dagligvaror och fackhandel, köks- och restaurangbiträden, lagerarbetare, metall-, gummi- och plastmontörer, personlig assistent, receptionist, lokalvårdare, vaktmästare, vårdbiträden.

Mer läsning

Annons