Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet lever för anställda i konkursbolag

Konkursförvaltaren hoppas att Städteam i Närke kan rekonstrueras. Därmed skulle arbetstillfällen åt de 140 anställda kunna räddas.

Annons

Flera lokala företag i branschen har redan visat intresse, och några räknar seriöst på möjligheten att ta över verksamheten. Det berättar konkursförvaltaren Clas Rosdahl på advokatfirman Glimstedt.

– Min förhoppning är att så många som möjligt av Städteams anställda ska kunna få en ny arbetsgivare om någon ny tar över verksamheten, säger han.

Clas Rosdahl poängterar att konkursboet driver verksamheten vidare som just Städteam i Närke.

– Det här är en viktig information till kunderna, eftersom vi förstått att moderbolaget försökt plocka kunder direkt. Riktigt så går det inte till.

Städteam i Närke har upphandlade städuppdrag hos bland annat Polisen och Örebro kommun, men städar även åt privatpersoner. För två år sedan köptes det lönsamma företaget av Mellansvenska städ AB. Sedan har lönsamheten minskat.

– Det har vänt ganska fort, trots att företaget har ungefär samma kunder. Vi ska titta på vad det här har berott på, säger Clas Rosdahl.

Det konkursdrabbade företaget har inga skatteskulder eller skulder till banken. Förutom en del mindre leverantörsskulder är den stora fordringsägaren det egna moderbolaget Mellansvenska Städ AB: 1,8 miljoner kronor för erhållna koncernbidrag.

I stället för att driva verksamheten valde företaget att lämna in sin konkursansökan i fredags, samma dag som de anställda skulle ha fått sin lön. Nu har konkursboet lånat pengar av banken för att kunna betala ut löner till de anställda tills den statliga lönegarantin hinner utgå.

Mer läsning

Annons