Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstsådden i fara

Höstsådden i länet är i fara om regnet fortsätter de närmaste veckorna. Varannandagsvädret oroar spannmålsbönderna som nu önskar sig hög, klar luft samt friska vindar.

Annons

– Ett klassiskt höstväder skulle vara till stor hjälp. Om det torkar upp på åkrarna hinner vi så en hel del i slutet av september och början av oktober. Vi har ungefär två veckor på oss här i länet, säger Per Sandberg, spannmålsodlare i Glanshammar och ordförande i föreningen Sveriges Spannmålsodlare.

Han har hittills sått 40 procent av sin beräknade höstsådd.

– Den här veckan verkar rätt så körd. Det kom ju över 30 millimeter natten till måndagen och när jorden är så vattenmättad som den är just nu behövs väldigt lite regn för att det ska vara omöjligt att ge sig ut på åkrarna, säger Per Sandberg som hoppas komma upp i 80 procent av planerad sådd i höst.

– Men en del gårdar har redan bestämt sig för att inte så någon höstsäd alls, berättar han. Så illa är det.

Vad innebär det?

– För många är höstvetet den mest betydelsefulla grödan. Den ger bäst avkastning och bäst ekonomi. Dessutom ökar belastningen på vårbruket om inte höstsådden kommer i jorden.

Veckans prognos från SMHI ger inget större hopp.

– De närmaste dagarna får vi ett ganska labilt väder med skurar som kan bli häftiga, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI i Norrköping.

– På fredag, lördag och söndag ser det ut att bli klart och soligt i Örebro län, men ganska svalt. Efter ett lågtryck som förmodligen passerar i slutet av helgen verkar början av nästa vecka ganska lovande. Men det är tendenser, inga prognoser, påminner Emil Björck.

Hur mycket regn har vi fått i länet hittills i september?

– Det varierar kraftigt. En av våra mätpunkter i Örebro har fått 79,4 millimeter. Där ligger medelvärdet på 43,5 millimeter i september. En annan mätpunkt i Örebro har fått 103 millimeter, säger Emil Björck.

Inte bara i länet

Det är inte bara länet och Mellansverige som drabbats av kraftiga regn. I delar av Skåne, Halland och Västra Götaland är det ännu värre. De närmaste veckorna ger besked om höstsådden kommer i jorden på de stora, bördiga men nu leriga slätterna.

Mer läsning

Annons