Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellen tappar gästertrots rekordsäsong

Hotellen i Örebro tappar övernattande gäster. Antalet uthyrda rum minskade under hela 2009 med fem procent – trots en rekordsommar. Och kräftgången har fortsatt under januari.

Annons
Mer än var fjärde hotellsäng i Örebro stod tom under 2009.

– Många bäckar små bidrog till att siffrorna för januari blev de sämsta för den månaden på flera år, säger turistchefen Björn Fransson.

– Dels har lågkonjunkturen hunnit i kapp oss med färre affärsresenärer, dels påverkar de inställda revy-föreställningarna på Park-teatern också hotellens övernattningsstatistik.

Men Örebros hotell är inte ensamma om att drabbas. Enligt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) minskade logiintäkterna för hotellen under 2009 främst på grund av färre affärsresenärer.

– Men trots tappet såldes 242 373 rum i Örebro under 2009. Det är en beläggningsgrad på 57,2 procent, säger Björn Fransson.

Nästan sex av tio hotellrum var alltså uthyrda.

– Det är aldrig bra när antalet gästnätter minskar, men sett i ett historiskt perspektiv har Örebro i dag etablerat sig på en betydligt högre nivå än tidigare, även i en lågkonjunktur, säger Björn Fransson och drar paralleller med konkurrerande städer i Mellansverige, se fakta.

– Så sent som vid millennieskiftet var vi överlyckliga om vi kom över 200 000 gästnätter per år, tillägger han.

Sommaren 2009 blev en rekordsommar för hotellen i stan. Under juni, juli och augusti var det nästan 108 000 gästnätter på hotellen i Örebro enligt statistik från Tillväxtverket.

– Örebro har flyttat fram sina positioner som ett besöksmål.

– Förra sommaren ökade turismen både från Sverige, Norden och Europa, framför allt handlar det om tyskar och holländare, vilket är resultatet av en målmedveten marknadsföring av hela regionen under namnet ”The heart of Sweden”, säger Björn Fransson.

Han hoppas på en fortsättning i år när Örebro 2010 är ett genomgående tema med kungafamiljens besök i augusti som en höjdpunkt.

– City Airlines nya flyglinje till och från Örebro via Göteborg ut i Sverige, Norden och Europa som startar i september innebär en enorm möjlighet för oss att göra Örebro till en internationell mötesplats. I dag är vi en bra nationell mötesplats, men för att få internationella möten måste man ha en bra flygplats och flyglinje och det ser vi fram emot, säger Björn Fransson

Bättre snitt än riket

I Örebro var nästan sex av tio hotellrum uthyrda under 2009, eller en beläggningsgrad på 57,1 procent. Mer än fyra av tio rum stod alltså tomma.

Statistiken för konkurrenterna i Mellansverige såg ut som följer; Karlstad 52,8 procent, Linköping 52,3 procent, Jönköping 50,7 procent, Västerås 50, 4 procent, Norrköping 49,2 procent, rikets snitt 48,3 procent.

Mer läsning

Annons