Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen extra mjölkkrona i Örebro

En bra tanke, men svårt att administrera. Det är reaktionen på Centerns utspel att kunden ska betala en krona mer för svensk mjölk som ska gå direkt till bonden.

Annons
Centern lanserar Mjölklöftet, där handlare uppmanas höja priset på mjölken med en krona per liter vilket skulle gå direkt till bonden.

Centern på riksplanet går nu ut med uppmaningen till handlare att ta en krona mer per liter svensk mjölk, och ge den direkt till de svenska bönderna. Bakgrunden är sjunkande mjölkpriser och det ryska importstoppet.

I Örebro län hänger partiföreträdare på och uppmanar lokala handlare att ansluta sig.

Från LRF är man försiktigt positiv till förslaget, men Per Johansson, ledamot i LRF:s regionstyrelse i Örebro, påpekar att det är mindre än 20 procent av det han levererar från sina 400 mjölkkor som blir konsumtionsmjölk. Drygt 80 procent går till andra mejeriprodukter, som ost och yoghurt.

– Efter mötet i Stockholm förra veckan hoppas jag det tillsätts en grupp där alla berörda parter ingår, jämförbar med den som finns på grissidan. Mötet visade att det finns intresse att stötta svensk mjölkproduktion, säger Per Johansson.

Benny Frengen, Ica-handlare som driver Parkhallen och Cityhallen, tycker det är ett bra initiativ men ser samtidigt praktiska problem med hur det ska hanteras.

– Det är ett gemensamt intresse från alla parter att stötta det lokala. Frågan är hur. Det finns trovärdighet i lokala varumärken.

Mer läsning

Annons