Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rusning föratt binda boräntor

Någon rusning till bankerna för att binda sina lån efter det att Riksbanken på tisdagen höjde räntan med 0,25 procent blev det inte. Men riktigt så fungerar det inte heller när det gäller att lägga om bolån.

Annons
Lugn dag på jobbet. För lånerådgivaren Oliver Suljanovic på Swedbank var tisdagen som vilken dag som helst på jobbet trots att Riksbanken höjde räntan. Bild: HÅKAN EKEBACKE

– Nej, jag tror inte att det kommer att bli någon rusning efter den här höjningen heller. Höjningen var redan intecknad, säger Anne-Lie Carlos, chef för Swedbank i Örebro.

– Vi har möjligtvis sett en liten ökning av kunder som binder sina lån det senaste halvåret eller så. Men det är inga dramatiska skillnader jämfört med för ett knappt år sedan då Riksbanken började höja räntorna. Det är ett ganska jämt flöde.

Tror på fler höjningar

Anne-Lie Carlos och många andra bedömare tror dessutom att räntan kommer att höjas några gånger till under våren och sommaren.

Hon menar att frågan om att binda eller inte binda räntan beror på hur kundens ekonomiska situation ser ut.

Riskpremie

För en del människor kan det vara bra att binda räntorna, för andra är det bättre med rörliga räntor.

– Binder man räntan får man betala en riskpremie som gör att lånen blir något dyrare än lån med rörliga räntor. Men då vet man å andra sidan vad den månatliga kostnaden för lånen blir under kanske ett par år. Och det kan ju vara bra och tryggt om marginalerna inte är så stora.

– Men historiskt sett har de som haft rörliga räntor varit vinnare. Möjligtvis med något kortvarigt undantag.

Mer läsning

Annons