Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistfack kritiskt: NA:s vd på två stolar

Lena Larsson, vd för tidningsbolaget Promedia där Nerikes Allehanda ingår, valdes i går in i Sveriges Radios styrelse. Ett uppdrag som i frågasatts av Promedias journalistklubb.

Annons
I frågasatt uppdrag. I går tog Promedias vd Lena Larsson steget in i Sveriges Radios styrelse. Hon får därmed ansvar för ett konkurrerande bolag. Arkivbild: sofie isaksson

– Vi och många medlemmar reagerade på nyheten. Sveriges Radio är ju en av våra konkurrenter, säger Carina Tenor, ordförande i Promedias journalistklubb och journalist på Nerikes Allehanda som skrivit brev till Lena Larsson.

– Många undrar varför vår vd får sitta i Sveriges Radios styrelse när vi journalister aldrig skulle få arbeta för en konkurrent, säger Carina Tenor.

Vad svarar då Lena Larsson?– Vi är alla förhindrade att ta uppdrag utan att få dem godkända. Det gäller även mig. Jag får inte ta några uppdrag som inte godkänts av min styrelseordförande. I det här fallet hade vi en dialog där vi var överens innan jag tackade ja till uppdraget.

– Däremot måste jag ärligt säga att vi aldrig diskuterade rättviseaspekten i detta. Det tänkte jag inte ens på.

Blir det inte en konflikt att sitta i Sveriges Radios styrelse? SR konkurrerar ju med NA och andra Promediatidningar?

– Det var en av de två huvudfrågorna när jag funderade och förde resonemang med övriga. Den andra huvudfrågan var tidsaspekten. Min slutsats blev att vi har olika uppdrag. Det speglar också min högst personliga syn att public service är både bra och viktigt och att jag inte ser dem som en kommersiell konkurrent utan en medaktör på den svenska mediemarknaden som finns där, som kommer att finnas kvar och som vi absolut har att förhålla oss till.

– I grunden är jag också övertygad om att våra läsare vill ha public service och är måna om att vi båda finns och fortsätter att utvecklas sida vid sida.

Tycker du att Sveriges Radio även i fortsättningen ska syssla med den konkurrensutsatta web-verksamheten?

– Jag tycker Sveriges Radio ska syssla med radioverksamhet. Hur man ska använda och utveckla distribution och presentation i olika kanaler har jag inte något fullt genomtänkt och genomarbetat svar på. Men jag tycker definitivt att man 2012 ska kunna få tillgång till Sveriges Radios material på olika sätt. Hur långt detta ska sträcka sig är svårare att ge ett rakt svar på.

Mer läsning

Annons