Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileumsmånaden lockaderekordmånga hotellgäster

Januari i fjol var en av de sämsta hotellmånaderna i Örebro på många år. Men konjunkturen vände upp och hotellgästerna återvände.

Annons

Under andra halvåret förra året noterades flera rekordsiffror för respektive månad. Både under jubileumsmånaden augusti och under november ökade hotellbeläggningarna med över 22 procent.

Under 2010 ökade antalet sålda hotellrum i Örebro med 4,8 procent. Det är något mindre än riksgenomsnittets ökning på 5,9 procent. Men i jämförelse med storleksmässigt jämförbara städer står sig Örebro relativt väl, bättre än vissa städer, sämre än andra. Det dåliga resultatet under januari, -19 procent, drar dock ner helårets resultat.

Örebro hade ett mycket bättre andra halvår än många konkurrenter. I juni låg Örebros ökning på endast 0,9 procent att jämföra med 3,0 procent för hela riket. Men under andra halvåret har Örebros ökningar under flera månader hört till de högsta i riket, till exempel augusti och november då ökningen var över 22 procent och december då ökningen var dubbelt så stor som riksgenomsnittets dryga 5 procent.

Värt att notera är att Örebro har ett av landets högsta kapacitetsutnyttjande (andel sålda rum i förhållande till den totala rumsvolymen). 2010 låg detta på 60,2 procent, vilket endast överträffas av Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen. Riksgenomsnittets kapacitetsutnyttjande låg 2010 på 50,0 procent.

(NA)

Mer läsning

Annons