Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om mjölken

Mjölken flödar i Europa med pressade priser som följd. Den låga ersättningen till svenska mjölkbönder gör att de kämpar för sin överlevnad och nu reagerar länets mjölkbönder.

Annons

När Ryssland i augusti svarade mot EU:s sanktioner med ett importstopp av jordbruksprodukter från unionens medlemsländer förvärrades krisen för svenska mjölkbönder.

– Importstoppet kom på en marknad som redan var i obalans och som var på väg ner redan för ett år sedan. Vi var redan inne i vår tredje kris sedan 2008. De senaste 1,5 åren har det producerats alldeles för mycket mjölk, både globalt och i Europa, säger Palle Borgström, ordförande för branschorganisationen LRF Mjölk.

Ett överflöd av mejeriprodukter på marknaden i kombination med en minskad efterfrågan har pressat ner ersättningen till bönderna. Dagen före julafton aviserade marknadsledande Arla en sänkning av mjölkpriset med 19,5 öre. Sedan januari betalar mejerijätten 2,65 kronor per kilo i avräkningspris.

– Det är bland det lägsta vi har haft. Lönsamheten för svenska mjölkföretag är nu sämre än vad den någonsin har varit, säger Palle Borgström.

Ewa Lööw, ordförande för Arlas Örebrokrets och lantbrukare i Hidingsta, var en av flera länsbor som på torsdagen deltog i mötet i riksdagen runt svenska mjölkbönders situation. Hon är mycket oroad och anser att det är politiska beslut som vant konsumenterna vid billig mat. Lööw säger att om det ska finnas svensk mjölk om 20 år måste politikerna nu ta sitt ansvar och hjälpa näringen att överleva.

– Vårt företag levererar 600 000 kilo mjölk per år, så det är lika mycket det handlar om i pengar som våra inkomster för mjölken minskat med sedan i våras. Vi har en omsättning på mellan 3 och 3,5 miljoner kronor i vårt företag, så det är mycket vi förlorar, säger Ewa Lööw.

– Marknaden har fallit samman totalt sedan det ryska importstoppet. Vi svenska mjölkbönder får betala för EU:s utrikespolitik. Vi kan inte ensamma stå för den notan, menar Lööw, som hittat ost från Holland i sin matbutik som såldes för 20 kronor kilot.

Mer läsning

Annons