Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsinnovatör kan bli årets uppfinnare

Det blir en hektisk höst för innovatören Per Dahl och hans lilla företag D-Safety.

Annons
Prisad innovatör. I början av oktober kan uppfinnaren Per Dahl från Örebro vinna äran, pengar och titeln ”Årets Uppfinnare 2011”.

Inom någon eller några veckor släpps världens första app med patentsökta, krypterade larm till det sociala nätverket ut på marknaden.

Och tisdagen den 4 oktober tävlar han på Tekniska mässan i Stockholm om titeln Sveriges Uppfinnare 2011. En jury utser en till tre vinnare bland länskandidaterna. I potten finns ära och stora prispengar.

– Men jag har redan vunnit högsta vinsten, resten är bara grädde på moset, säger Per Dahl och syftar på stipendierna från Almi Företagspartner i Mälardalen och Skapa stipendiet på totalt 45 000 kronor.

Som länets Skapa stipendiat blir han en av 24 innovatörer i riksfinalen den 4 oktober.

– Det känns väldigt smickrande och som en officiell kvalitetsstämpel. Jag är jätteglad, säger han.

Lång väg

NA har ett flertal gånger berättat om innovationen och Pers långa väg från idé till produkt. En första version för professionella användare lanserades i våras hos vissa myndigheter, Bofors testcenter, vänner och bekanta.

– Responsen var stor. Alla tyckte produkten var bra i grunden, men ville att tekniken skulle förenklas. Vi har jobbat som bävrar hela sommaren för att utveckla produkten och tagit hjälp av Nethouse och ett internationellt företag för att få rätt design.

När han tillsammans med sina medarbetare Andreas Johansson och Peter Dahlbäck nu lanserar appen för Iphon och Android räknar han med rusning.

– Det är svårt att bedöma efterfrågan just nu, men ett par tusen hoppas vi få ut på den svenska marknaden under resten av året. Sedan ska vi träffa ett avtal med ett engelskt bolag som vill sälja vårt larm.

Tio gånger billigare

–Det är tio gånger billigare och tio gånger bättre än traditionella larm. Den stora innovationen är att vi utnyttjar nya smarta mobiler och sociala nätverk. Vänner som är utvalda från början. Chansen är stor att de är närmare den larmande än polis och räddningstjänst, säger Per Dahl.

Mer läsning

Annons