Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låst läge i byggkonflikten

(UPPDATERAD 14.45) Nu trappas byggkonflikten upp ytterligare i länet. I dag klockan 06.00 låser 13 företag runt om i Örebro sina dörrar för anställda som är med i Byggnads. Och varken fack eller arbetsgivare ser någon nära lösning på striden.

Annons

Byggstrejken är inne på sin fjärde vecka – och nu svarar arbetsgivarsidan alltså med så kallad lockout. Det är ett sällan använt konfliktverktyg i Sverige och innebär helt enkelt att företagen stänger ute fackanslutna anställda från arbetsplatserna. Anställda som inte är med i Byggnads får dock gå till jobbet som vanligt.

– Strejken är ett hårt slag mot enskilda medlemsföretag. Nu är den tid på året då du får beställningar och beställarna är tyvärr inte solidariska mot företagen som är uttagna i strejk, utan går till företag som kan få jobbet gjort i stället, förklarar Göran Hallin, företagsrådgivare på Plåtslageriernas Riksförbund, PLR.

Lock out

Därför har PLR valt att använda lockout för att neutralisera konkurrensen, se till att de strejkdrabbade medlemmarnas beställningar inte tas över av andra bolag.

– Vi skyddar företagen som är utsatta för strejk genom att plocka ut de övriga företagen i lockout, sammanfattar Göran Hallin.

Rör cirka 35 personer

I Örebro län rör åtgärden cirka 35 personer på bland annat Aquasol, Takringen, Bäckaskogs plåt och ytterligare tio företag. Medräknat de anställda som redan strejkar, innebär lock outen att totalt cirka 120 plåtslagare och VVS-arbetare runt om i länet inte går till jobbet i dag. Bland annat står VVS-jobben på nya Rättscentrum i Örebro still, sedan Byggnads tagit ut tio rörmockare där i strejk.

Kostsamt

Den utdragna byggkonflikten kostar enligt arbetsgivarna cirka 20 miljoner kronor per dag, men Göran Hallin bedömer att effekterna av att gå med på fackets krav om arbetstidsförkortning och högre lärlingslöner, blir betydligt mer kostsamt.

– På längre sikt blir det mycket dyrare. Vi kan inte acceptera deras krav.

Representanter från Byggnads träffar medlarna i dag klockan 16.00,  men stridsviljan verkar inte vara på nedgång i något av lägren. Arbetsgivarna tänker inte vika sig och på Byggnads är man minst lika bestämda.

– Jag träffade nyligen medlemmar som strejkat i snart fyra veckor och de ställer sig bakom våra krav till 100 procent. De tänker inte ge upp, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Mer läsning

Annons