Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man måste sätta gränser”

Den svenska byggbranschen har en lång väg att vandra innan den kan kallas jämställd. Enligt en Novus-rapport som redovisades i Almedalen i går upplever 38 procent av de kvinnliga byggchefer som tillfrågades att det finns en misstro hos manliga chefer gentemot kvinnliga ledare. NA har träffat Petra Åhlund som har arbetat inom byggbranschen i sex år. Hon ger en delvis annan bild av byggsektorn.

Annons
Projektutvecklare. Efter sex år med olika jobb inom byggbranschen är Petra Åhlund sedan i påskas projektutvecklare på Öbo. Hon trivs med sitt nya arbete men saknar ibland att arbeta på entreprenadföretag. BILD: ANNA WAHLGREN

Varannan kvinnlig chef i byggbranschen tycker att det förekommer en motarbetande inställning mot kvinnor och 36 procent har känt sig kränkta på grund av sitt kön. Det visar en undersökning som Novus opinion gjort. 169 kvinnliga byggchefer svarade på enkäten som genomfördes i april och maj.

Petra Åhlund är 31 år och började arbeta på Skanska i Örebro sommaren 2004. Hennes första jobb var som entreprenadingenjör och arbetsledare på ett bygge. Två år senare avancerade hon till platschef. 2008 blev Asplunds Bygg hennes nya arbetsgivare och de senaste sex åren har hon i princip bara jobbat med män. Hennes erfarenheter av byggbranschen stämmer inte helt överens med resultaten från undersökningen.

– I och med att man bryter normen i en mansdominerad bransch är det klart att några höjer på ögonbrynen. Men jag har trivts väldigt bra, och har positiva erfarenheter från mina arbeten, säger Petra.

Vad har du för råd att ge till unga kvinnor som vill in i branschen?

– Du måste vara ganska tuff. Var dig själv och utnyttja den kompetens som finns bland dina kolleger. Min erfarenhet är att kvinnliga chefer på ett bättre sätt lyfter fram den kunskap som finns, och är mer benägna att lyssna på råd från sina medarbetare. Därför tror jag faktiskt att kvinnor ofta kan mötas med mer respekt än män i liknande positioner.

Man vänjer sig

Enligt Petra vänjer man sig med att arbeta med män redan på utbildningen. Då hon studerade till civilingenjör med väg och vatten som inriktning var 5 av 30 personer i klassen kvinnor. Hon medger att jargongen kan vara grov i byggbranschen, och att kvinnor ofta blir föremål för skämt.

– Det är klart att jag också känt mig orättvist behandlad. Men i vilket yrke gör man inte det? Du måste sätta en gräns för dig själv hur hårda skämten kan vara. Och markera väldigt tydligt när den gränsen passeras. Då vet de vad som gäller.

Hur har du hanterat att vara ensam tjej?

– Från utbildningen hade jag det med mig från grunden. Det är viktigt att starta i produktionen. Det inger respekt om du har varit med ute på fältet, i stället för att gå direkt till kontorsarbete.

Vad tror du om framtiden?

– Det kommer förmodligen att bli lättare för kvinnor. Det har nog varit en stor omställning för den äldre generationen att ha kvinnliga chefer. Killarna som kommer ut i dag har nog lättare att acceptera läget.   

Mer läsning

Annons