Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäster blev lärare

Det är ont om utbildade plåtslagare. Den erfarenheten fick Ingemar Wuolo att tänka till och komma med en lysande idé.
– Låt oss gamla gubbar i branschen komma till användning, med vår erfarenhet och kompetens.

Annons
Personkemin fungerar bra mellan mästaren och plåtslagaren Ingermar Wuolo och lärlingen Andreas Jakobsson. Här får Andreas hjälp med att bocka en plåt till ett nederbeslag.

Ingemar är andra generationens plåtslagare och har mer än 40 års erfarenhet i yrket. De senaste åren i egna firman Ingemars Plåt. För fyra månader sedan anställde han nybörjaren Andreas Jakobsson. Hans plan är att utbilda Andreas till en duktig yrkesman som på sikt kanske till och med kan ta över firman.

Ingemar och Andreas är bra exempel hur ett dagens mästare och lärlingssystem kan fungera. Som Ingemar kan se det så finns det inga nackdelar – det är till och med så att både fack och arbetsförmedling applåderar åt idén.

Gott om jobb

– Det finns gott om jobb i branschen men det är värre att hitta arbetskraft. De som är unga får jobb direkt efter utbildningen. Därför tänkte jag att det måste finnas arbetslösa som vill lära sig ett yrke där vi gamla kan komma till användning, säger Ingemar och drar paralleller till gamla tiders lärlingssystem.

Han tog kontakt med arbetsförmedlingen och la fram sin plan. Han fick tummen upp. Överenskommelsen var att Ingemar betalar lön, facket betalar den teoretiska utbildningen i Katrineholm och resorna dit. Och arbetsförmedlingen hjälpte Ingemar med att plocka fram namn på möjliga kandidater till jobbet.

– Det handlar ju inte bara om en person som är arbetslös och som vill ha ett jobb. Vi måste också funka ihop eftersom vi jobbar så nära varandra hela dagarna.

Kontrakt kan brytas

I dag har 33-åriga Andreas Jakobsson arbetat hos Ingemar i fyra månader. De har ett anställningsförhållande som gör att båda kan bryta kontraktet.

– Skulle jag gått den formella vägen så hade jag läst i Katrineholm där utbildningen ligger. Nu får jag praktiken av Ingemar i Örebro och sen åker jag till Katrineholm och går de kurser jag behöver för att få gesällbrevet, säger han.

Hur känns det?

– Det är roligt och allsidigt. Plåtslageri är inte bara att bocka plåt, det är mycket ventilation, snickerier och tegeljobb också. Det känns tryggt att Ingemar alltid har ett öga på mig. Jag lär mig snabbare när han ritar direkt på plåten och visar med händerna än när jag tittar i böcker och ska förstå yrket den vägen.

Framtiden ser plötsligt ganska ljus ut. För både Ingemar och Andreas.

Mer läsning

Annons