Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer bredband åt landsorten

Fiber- och bredbandsutbyggnaden fortsätter i Örebro län. De närmaste åren ska 8 500 företag och hushåll på småorter i landsbygden få tillgång till snabbare uppkopplingar och nätverkstjänster.

Annons

– EU:s och Sveriges mål är att 40 procent av företag och hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband senast år 2015. För landsbygden i Örebro län är den siffran i dag endast tre procent. Men vi ska inte bara nå målet, vi ska överträffa det, hävdar Bengt Larsson länsstyrelsens bredbandsamordnare.

I går skrev Lars Sandqvist, försäljningschef på Telia Operator Business och landshövding Rose-Marie Frebran under en gemensam avsiktsförklaring. Den innebär att Telia medverkar till utbyggnaden av fibernätet på landsbygden i länet.

Det är ett så kallat öppet nät. Varje kund kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudande när det gäller bredbandstelefoni, digital-tv och bredband. Men Telia kommer även att sköta underhåll och drift av fibernätet.

– Vi har redan ett 40-tal byalag i gång från Knuthöjden norr om Hällefors till Stora Mosshult i Tiveden, berättar Bengt Larsson. De har bara väntat på en leverantör som blåser in fibrer och levererar tjänster.

Länsstyrelse och kommuner i Örebro län har utvecklat en egen modell för samarbete där byalag är engagerade i utbyggnaden. Dessutom har man tidigt lyckas investera i en basinfrastruktur av fiberoptiska nät som gör det mindre komplicerat att nå företag och hushåll i byar med ned till 20 invånare.

– Men det är inte rimligt att använda offentliga medel till att dra offentliga nät hem till varje avlägset hushåll, säger Bengt Larsson.

Priset?

– Slutsumman hamnar någonstans mellan 10 000–15 000 kronor per hushåll. Målet är att priserna på landsbygden efter bidrag ska ligga i paritet med priserna i stan, svarar Bengt Larsson.

I Örebro bor det cirka 50 000 invånare på landsbygden, utanför tätorter med 200 invånare eller mer. Det är alltså lika många som i en medelstor svensk stad.

Mer läsning

Annons