Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänlig Örebrotvätt ger hopp om framtiden

Många företag i Örebro län tror på en ljus framtid. Ett av dem är Textilia i Örebro.

Annons

Någon gång i sommar vet textilserviceföretaget Textilia om verksamheten expanderar eller ej i Örebro 2012.

– Det handlar om att vinna upphandlingar med tre landsting, förutsatt att även Värmland och Västmanland, förutom Sörmland bestämmer sig för att handla upp sina tvättjänster, förklarar vd Tomas Bergström.

– Lyckas vi ta hem de affärerna måste vi sannolikt fördubbla personalstyrkan i Örebro, fortsätter han och berättar att det i dag finns drygt 50 anställda på tvättanläggningen i Örnsro.

Men säger Örebro läns landsting upp avtalet när det går ut nästa höst finns det en risk att 20 personer friställs redan 2011.

– Vi ska träffa landstingsrepresentanter i början av januari, säger Tomas Bergström.

NA kan redan i dag avslöja att landstinget tänker utnyttja sina tre optionsår när avtalet går ut. Det beskedet ger Örebrolandstingets styrelseordförande Marie-Louis Forsberg-Fransson på en rak fråga.

– Vi är väldigt nöjda med Textilia. Det är ett ekonomiskt fördelaktigt avtal, säger hon till NA.

Men i våras fanns det planer på att anlita tvätten i Fredriksberg, som drivs av landstinget i Dalarna.

– Ja, men vi skyndar långsamt och avvaktar vad som händer i de andra landstingen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Problemet med offentliga upphandlingar är att vi inte kan lova att nästa avtal hamnar i Örebro och därför inte heller kan garantera att arbetsplatserna blir kvar, fortsätter hon.

Tomas Bergström gläds åt beskedet att landstinget utnyttjar sina tre optionsår, men betonar att inget är klart. Textilia siktar på att ta hem även nästa upphandling år 2014.

– Jag är övertygad om att vi kan lämna ett väldigt konkurrenskraftigt bud. Vi har under en tre årsperiod investerat 20 miljoner kronor i nya maskiner och anläggningar här i Örebro. Våra tvätterier i Rimbo och Örebro är de första leverantörerna i Norden som klarar Svanens uppdaterade och skärpta miljökrav för textilservice, hävdar Tomas Bergström.

Huvudkontoret med 20 anställda finns i Örebro, vägg i vägg med tvätteriet. Dessutom har Textilia verksamhet på fyra andra platser i landet.

Företaget klarade sig bra under lågkonjunkturen och har under året nyanställt ett antal säljare, kommunikatörer och affärsutvecklare till huvudkontoret.

– Vår verksamhet är relativt konjunkturokänslig. Vi har haft långa avtal med stabila kunder inom den offentliga och privata sektorn, säger Tomas Bergström och nämner Försvarsmakten, ett 50-tal kommuner, åtta landsting och många privata vårdgivare i Sverige.

– Vi är ett långsiktigt Facility Management-företag som tar ett helhetsansvar för både privat och offentlig sektors textilservice. Det är en utpräglad tjänsteverksamhet som bland annat genom uthyrning ser till att främst hälso och sjukvård samt hotell och restauranger alltid har tillgång till rena, ändamålsenliga och kostnadseffektiva textilier, fortsätter han.

I fjol ökade omsättningen med cirka femtio miljoner, en ökning med drygt tio procent i en lågkonjunktur. Och nu hålls alltså tummarna för de nya upphandlingarna.

– Vi har träffat landstingen i Värmland, Västmanland, Sörmland och Örebro och visat att vi är bättre på pris, miljö och effektivitet, säger Tomas Bergström.

Om det räcker återstår att se.

Mer läsning

Annons