Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstanke om ekonomiskbrottslighet hos T-Läns Taxi

Konkursförvaltaren har avslagit en rad lönekrav i T-Läns Taxis konkurs från personer som påstått sig varit anställda i bolaget. Utredningen visar att bolagets taxirörelse till stor del varit bidragsfinansierad.

Annons

T-Läns Taxi är föremål för brottsutredning med misstankar om ekonomisk brottslighet. Bland annat av det skälet har konkursförvaltaren Lars-Erik Saltin gjort en mera summarisk utredning om konkursen och dess orsaker.

Men han har funnit stora oklarheter kring bolagets personalstyrka. Han i frågasätter också om alla intäkter kommit bolaget tillgodo.

I samband med konkursen fick NA uppgifter om att hälften av chaufförerna körde svart. En stor del av verksamheten i övrigt har varit finansierad av bidrag från Arbetsförmedlingen.

Bolaget har drygt två miljoner kronor i skatteskulder hos Kronofogden. Mycket av detta är skönsuppskattade beslut på moms, arbetsgivaravgifter och källskatter från större delen av 2010. Några tillgångar har inte påträffats i bolaget.

– Konkursboet är synnerligen svårbedömt, säger Lars-Erik Saltin. Det föreligger brister i redovisningen av löner, en del större fakturor för hyrd personal kan i frågasättas och bokföringen är bristfällig.

T-Läns Taxi försattes i konkurs i oktober 2010 men var sannolikt på obestånd redan under våren, menar Lars-Erik Saltin. I konkursen har också ett lager med vinterförvarade däck spökat. Ett antal privatpersoner som lämnat in sina vinterdäck för förvaring till ett T-Läns Taxi närstående bolag har efter konkursen inte sett röken av däcken.

Mer läsning

Annons