Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kollegan dricker för mycket

Är du en av dem som täcker upp när arbetskamraten är bakfull?

Annons

Tar över uppgifter och tänker att bara helgerna är över, så kommer hon eller han att skärpa sig.

Helt fel enligt experten.

Anna Wingren, beroendekonsult pekar ut just ansvarsövertagandet och tron att det går över ”om bara…” som två av de största hindren för den som vill hjälpa en alkoholberoende kollega att komma över sitt missbruk. Tjat, pekpinnar moralsnack är också meningslöst. Konflikträdsla är ett annat hinder. Bekräfta istället vad som är bra hos arbetskamraten samtidigt som du har modet att berätta att du känner oro inför hur hon eller han dricker. Var beredd på att inte möta tacksamhet.

- Personen kan bli väldigt arg, men det är en naturlig försvarsmekanism som ingår i alkoholistbeteendet, säger Anna Wingren.

En ingång kan vara att man berättar att man märkt en förändring under den senaste tiden. Får man kontakt är nästa steg att förklara att man lyssnar och att man är villig att hjälpa till.

Anna Wingren var chef inom näringslivet och bodde i Italien när hon upptäckte sitt eget missbruk. Nu är det 27 år sedan, men hon fortsätter gå på AA-möten.

AA, Anonyma alkoholister, är en internationell sammanslutning som samlar människor som vill sluta sitt missbruk till möten under enkla former. Länkarna arbetar också med kamratstöd.

- Man kan erbjuda sig att gå med personen till exempelvis AA. Det har hjälpt väldigt många, säger Anna Wingren.

Ansvaret att sluta dricka måste alltid ligga hos alkoholisten själv. Däremot är det bra om man pratar igenom vilken alkoholkultur man har på arbetsplatsen, kanske med alkohol i alla festliga sammanhang och vinlotteri varje vecka.

- Då riskerar man alkoholsnacket bli kittet som håller samman och osynligt formar de ledande arbetsgrupperna, varnar Anna Wingren.

Under och efter behandlingen måste alkoholisten ständigt tacka nej till alkoholen, något som är tufft i ett samhälle präglat av alkohol, särskilt första året. Då kan det vara ett stöd om kollegan ibland gör likadant ochgör sällskap med kaffe eller annan alkoholfri dryck.

Alkoholism är en kroniskt fortskridande sjukdom och de flesta behöver professionell hjälp, hos en terapeut eller på ett behandlingshem.

- Vid blandmissbruk, alkohol plus tabletter bör man åka in på internat. Tabletterna har en mycket längre och och svårare abstinens än alkoholen.

Hur lång behandlingstid som behövs varierar bland annat beroende på vilket stöd alkoholisten får hemifrån. De som går hos Anna Wingren kommer ofta en eller två gånger i veckan de första tre månaderna. Sedan fasar man ut kontakten till varannan vecka och så småningom en gång i månaden efter ungefär ett år.

Det tunga ansvaret för att hjälpa den som dricker för mycket ligger på arbetsgivaren. Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren klargöra vad som gäller om någon är påverkad av alkohol eller andra droger på jobbet. Arbetsgivarens skyldighet att ordna arbetsanpassning och rehabilitering är densamma vid missbruk som vid andra sjukdomar. Arbetsmiljöverket rekommenderar också att man på arbetsplatsen tar fram ett handlingsprogram för hur man ska agera.

Anna Wingren har sett goda resultat av behandling.

- Om personen själv vill ha hjälp kan han eller hon få ett hur fin liv som helst och blir garanterat en resurs på jobbet. Det blir ofta mer mer öppen stämning när en har öppnat sig. Ekonomiskt är det det en oerhörd vinst att få tillbaka en person som varit beroende i full tjänst.

BRA SÄTT ATT HJÄLPA

Ur boken Belöning och beroende av Charlotte Erlanson-Albertsson och Anna Wingren.

Statistik

Källa: www.stressochalkohol.se

Mer läsning

Annons