Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivstopp luftar sina politiska åsikter

– Det är nåt konstigt i luften på den rödgröna sidan. Socialdemokraterna tar ett steg tillbaka i näringspolitiken på ett sätt som klart skiljer sig från Ingvar Carlssons och Göran Perssons tid vid makten, det menar Urban Bäckström är vd för Svenskt Näringsliv.

Annons

Urban Bäckström är vd för Svenskt Näringsliv, en partipolitiskt obunden organisation som företräder näringslivet. Bäckström har ett förflutet som moderat statssekreterare i regeringen Bildt.

När han på måndagen deltog i en företagarträff i Örebro luftade han fritt sina åsikter om den pågående valrörelsen och tog tydligt ställning mot de rödgröna.

– Näringspolitiken är bara en del av hela den politiska kartan men mycket viktig för hur välståndet skapas i landet, säger han. Om man enbart ser till det området så visar de rödgröna en mycket konstig strategi.

– De vill införa förmögenhetsskatten igen, höja marginalskatten och en rad andra skatter, riva upp energiöverenskommelsen och införa en kilometerskatt. Det är att ta steg tillbaka. Så gick aldrig Ingvar Carlsson eller ens Göran Persson fram.

– Vi har haft reformpolitik sedan slutet av 1980-talet som gått i rätt riktning. Det startade med Ingvar Carlsson och skattereformen, EU-inträdet, och saneringen av statens finanser under Göran Persson. Det har gått åt rätt håll även om vi ansett att det gått för långsamt, men nu tar Socialdemokraterna ett steg tillbaka.

Urban Bäckström säger sig inte se någonting i de rödgrönas politik som främjar sysselsättningen.

Han anser att valrörelsen hittills varit en tävling i budgivning men där näringspolitiken lyst med sin frånvaro. Hans bild av valrörelsen är att valet står mellan jobb- och bidragslinjen. För att vara företrädare på en partipolitiskt obunden organisation är hans ordval ovanligt entydiga.

Han för fram tre huvudfrågor från Svenskt Näringsliv.

Turorningsreglerna i LAS bör ändras. Kompetens, inte ålder och tjänstgöringstid, ska avgöra vem som får stanna kvar vid neddragningar.

– Man ska ha det bästa, inte det längsta, laget kvar när man drar ner.

Skatterna bör sänkas, värnskatten, företags- och marginalskatter. ”Det ska löna sig att arbeta”.

Energiöverenskommelsen måste ligga fast.

Mer läsning

Annons