Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio lyckadesfå nytt jobb under 2010

Nästan nio av tio arbetssökande tjänstemän i Örebro län fick nytt jobb under 2010. Det visar färsk statistik från TRR Trygghetsrådet som hjälper uppsagda tjänstemän till nytt arbete.

Annons

– Åldern spelar ingen roll. 160 som fick nya jobb var över 50 år och 30 av dem hade fyllt 60, säger TRR:s regionchef Britt Skau.

– Många tjänstemän som fyllt 50 år och förlorat sitt jobb känner sig för gamla och tror att det är kört. Men jag har svart på vitt på motsatsen, fortsätter hon.

Kraftfull förbättring

TRR Trygghetrådet som ägs av Svenskt Näringsliv och PTK har undersökt hur det gick för drygt 19 000 tjänstemän i hela landet som gick vidare i karriären under 2010.

– Vi såg en kraftfull förbättring av arbetsmarknaden för tjänstemän i länet under förra året då antalet som sökte sig till oss mer än halverades, från 816 till 386, förklarar Britt Skau.

Av de uppsagda tjänstemän som TRR i Örebro län stöttat vidare i karriären fick 83 procent högre eller liknande befattningar på sitt nya jobb. 67 procent som fick ett nytt jobb fick lika hög eller högre lön.

Via kontakter

– Det privata kontaktnätet är fortfarande det viktigaste. Tala om för din omgivning vad du kan och berätta att du är ledig nu, råder Britt Skau och berättar att  58 procent av de uppsagda tjänstemännen i länet fick nytt jobb via kontakter.

Andelen som hittar nya jobb via internet fortsatte att öka liksom de som erbjuds nya jobb via rekryterings- och bemanningsföretag.

– Av de totalt 578 aktivt arbetssökande tjänstemän som TRR i Örebro stöttade under 2010 fick 78 procent en ny anställning. Nio procent startade eget företag, vilket är ganska högt i vår region, och tre procent valde att påbörja längre studier. Det är ett gott betyg på vår personals arbete, tycker Britt Skau.

Verkstad och metall samt handel, försäljning och den offentliga sektorn var de branscher i länet som rekryterade flesta tjänstemän 2010.

Hur blir 2011?

– Antalet uppsagda tjänstemän blir färre. Men det blir inte en halvering som i fjol, tror Britt Skau.

Håkan Bågenvik

019-15 51 33

[email protected]

Mer läsning

Annons