Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu smäller sprängmedelhögt i Gyttorp igen

Sprängmedelsföretaget Orica Sweden har återhämtat sig oväntat snabbt efter finanskrisen. Produktionen är nu åter uppe på gamla nivåer men med klart mindre personal.

Annons
Jenny Andersson monterar nonel-sprängkapslar, produktionen går i femskift och har full beläggning.

– Vi gick ner väldigt djupt under finanskrisen och varslade 85 anställda, säger platschefen Gunnar Bystedt. Nu kör vi för full kapacitet och kan ändå inte täcka behovet. Vi måste köpa in en del produkter från ett systerföretag i Kanada.

Gunnar Bystedt kom till företaget i augusti 2007, då den australiska sprängämnesjätten Orica gått in som ny ägare. Hans uppdrag var att öka produktiviteten, något han tidigare jobbat med inom fordons- och livsmedelsindustrin.

– Fram till i dag har produktiviteten ökat med 43 procent, säger han. Och det finns fortfarande stor potential till förbättringar.

Nu är målet att sänka kostnaderna med 1,5 procent årligen framöver. Eftersom löner och material stiger innebär det en nödvändig produktivitetsökning på 7 procent/år.

– Hittills har vi klarat förbättringarna utan investeringar. Vi har ändrat på sättet att arbeta, ändrat flöden, tagit bort det som inte är värdeskapande, trucktransporter, kassationer, lager, väntetider.

Man har avsatt tid för personalen att tänka ut förbättringar, man har börjat med förebyggande underhåll av maskinerna i stället för att vänta på haveri, nyckelpersoner har anställts för ledning av produktion och underhåll med mera.

Men för att koma vidare fordras nu investeringar, både för att öka produktionskapaciteten och bli effektivare. Det kommer att innebära ett visst rekryteringsbehov.

Hittills har 50 personer återanställts efter nedgången. Ökningen blir måttligare under 2011.

Orica är världens största sprängämnesföretag med säte i Australien. Det finns fördelar med att ägas av en sådan jätte, menar Gunnar Bystedt, och sammanfattar det i två ord, pengar och kompetens.

– Vi har tillgång till investeringsmedel. Kan vi presentera en investering som visar lönsamhet så får vi pengarna.

– Vår ställning inom Orica har stärkts, bland annat som en följd av vårt produktivitetsarbete. Vi har visat bättre resultat är våra systerföretag i Australien, Kanada och Sydafrika.

Inom Orica finns den yppersta expertis på hur sprängämnen och tändmedel ska produceras på effektivaste sätt. En sådan expert kommer inom kort till Gyttorp från Brasilien för att under en längre tid ge råd om hur fabriken ska trimmas.

Om australiskt ledarskap säger Gunnar Bystedt:– Det är rakt på sak. Vi får snabb respons på det vi gör, fungerar vi bra så styrs mera volymer hit och vice versa.

– Men det är också mera kontroll. Svenska företag betonar individuellt ansvar, australisk styrning innebär att man följer system.

Ägarnas närvaro är påtaglig. Det är något besök varje vecka och dagliga telefonkontakter.

Orica Sweden har fått känna på hårdnande konkurrens på den svenska marknaden, från amerianska och spanska företag. Och för ett år sedan etablerade sig finska Forcit här med buller och bång, lockade över flera säljare och nyckelpersoner från Orica och snodde deras största svenska kund, Boliden, på ett kontrakt värt 750 miljoner kronor över fem år.

Har ni lyckats kompensera det?

– Nej, inte helt. Men vi uppfattas som ett attraktivt företag och har haft lätt att rekrytera nya duktiga säljare. Nu bygger vi upp något nytt.

Mer läsning

Annons