Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vädrar industrin morgonluft

Nu vänder det för länets viktiga verkstadsbolag.
– Hösten är fortfarande osäker, men det finns en försiktig optimism nu, säger Britt Nordström, hos Teknik-företagen i Örebro.

Annons
Optimistisk. Britt Nordström är rådgivare på Teknikföretagen i Örebro. Hon tror att läget för verkstadsindustrin nu har nått botten och vänt.

Vi är mitt inne i sommarens rapportflod och under de senaste veckorna har vi bland annat fått se siffror från viktiga bolag som Atlas Copco, Volvo, Ericsson och Saab. Stora lokala arbetsgivare som också påverkar hur det går för de omkring 160 mindre verkstadsföretagen runt om i länet.

– De är lokomotiv för svensk industri. När jättarna går bra, påverkar det också alla deras underleverantörer. De allra flesta av våra medlemmar är små bolag, med färre än 50 anställda, som ofta är mycket beroende av vad som händer i de större bolagen, förklarar Britt Nordström.

Det är med andra ord många länsbor som påverkas av hur siffrorna i börsbolagens kvartalsrapporter utvecklas. Och Teknikföretagen tycker det går bättre nu.

– Om du hade frågat mig en bit innan sommaren hade jag nog sagt att det fortfarande är tufft och osäkert, men nu kan vi se att det har vänt, säger Britt Nordström.

Branschen är dock splittrad och hur det går beror just nu mycket på vad man tillverkar och till vilka slags kunder man vänder sig.

– Rent generellt kan man säga att de som jobbar mot bil- och transportmedelsindustrin går bättre än de som arbetar mot maskin, bygg- och anläggningsindustri. Stater och stora företag runt om i världen är fortfarande försiktiga med omfattande och större projekt, säger Britt Nordström.

Hösten och vinterns pressade läge, med euro-oro och varsel, ser ändå ut att ha slagit mot industrin mildare än väntat.

– Företagen är duktiga på att anpassa sig. Det hänger också ihop med hur arbetsmarknaden ser ut – man har än fler visstidsanställda, än fler bemanningsanställda för att kunna parera svängningarna. Det är en fråga om överlevnad, för även om vi pratar stora pengar i omsättning, är marginalerna ofta små, säger Nordström.

– Det är också viktigt att komma ihåg att vi fortfarande inte är uppe i nivåerna vi hade innan kraschen 2008-2009. Det gäller såväl produktion som omsättning och arbetstillfällen – det försvann jobb då som troligtvis inte kommer tillbaka.

För även om framtidstron växer, är många av länets verkstadsföretag fortfarande avvaktande när det kommer till att anställa.

– Generellt är man försiktig med nyanställningar – om och hur man ska anställa är en stor fråga. Men kvalificerad yrkespersonal kommer alltid att behövas, oavsett konjunktur. En av verkstadsindustrins nyckelfrågor är just kompetensförsörjningen på lång sikt, säger Britt Nordström.

Mer läsning

Annons