Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny livsstil nära naturen gott byte

Ska vi verkligen fortsätta att hålla på och leva i det här tempot?Ungefär så kan man tänka att urstockholmaren Örjan Lindh, då nybliven pensionär efter många år på ledande befattningar inom svenskt näringsliv och med världen som arbetsfält, frågade sin hustru Christine i den relativt nybyggda Stockholmsvillan en morgon för bara några år sedan. Svaret blev nej.

Annons
Nyfikna sällsyntheter. I dag finns det bara totalt bara omkring 100 lappgetter kvar i landet och för Örjan Lindh är det viktigt att rasen bevaras. Sara Overud Wissman från Hushållningssällskapet, tittar nyfiket på. Hushållningssällskapet satsar nu på att hjälpa landsbygdsföretagare i fyra län att utveckla och bredda sin verksamhet.

Sagt och gjort – handlingskraft saknades inte – en ny livsstil på landsbygden skulle det bli och rätt snart köptes en skogsfastighet på 120 hektar in utanför byn Snuggan vid sjön Råsvalens västra strand strax norr om Lindesberg. Och efter det att en lagom stor tomt röjts upp byggdes det snabbt upp ett boningshus. Nu är det en satsning på att bevara olika svenska lantraser som gäller och, med lite stöd från Hushållningssällskapet, också en satsning på naturturism.

Alltid gillat djur och natur

– När jag flängde runt som mest och mer eller mindre bodde på olika flygplatser runt om i världen förstod jag knappt att äggen kom från hönsen. Fast jag har alltid gillat djur och natur, säger Örjan Lindh. Jag tog till och med jägarexamen för något år sedan.

– Nu har vi ett antal får, getter och höns av gamla svenska lantraser som Lappgetter, Värmlandsfår och Hedemorahöns och som alla är anslutna till en genbank för att de ska bevaras. När det gäller lappgetter så finns det kanske bara totalt 100 stycken kvar i landet.

NaturturismMen nu ska det också satsas på naturturism, och det är här som Hushållningssällskapet kommer in. Ett gammalt torp, i anslutning till fastigheten, har köpts in och ska renoveras så varsamt och stilenligt som möjligt, och på sikt bli möjlig att hyra under en kortare period. Men det räcker inte med att erbjuda en stuga till uthyrning – mer måste till för att locka.

Vandringsleder

– Den här trakten är rik på både kulturhistoria och natur, så det finns mycket att se och göra. Nu planerar jag bland annat att göra några vandringsleder med grillplatser i området. På sikt hoppas jag också att engagera grannar i projektet för att kunna satsa ännu mer på att locka folk till bygden.

En som stöttar projektet, som ännu bara är i sin linda, är Sara Overud Wissman från Hushållningssällskapet i Uppsala och hon kläcker bland annat en idé om ”bed and box”, det vill säga att locka människor som har hästar att komma dit under några dagar för att rida i terrängen.

Gammalt stall

– Hmm. Jag har ju ett gammalt stall som skulle gå att renovera, säger Örjan Lindh och det tänds en glimt i ögat. Och betesmark finns det ju.

– I norra delen av landet är den här typen av verksamhet ganska stor, säger Sara Overud Wissman, även om det där handlar väldigt mycket om fiske och jakt. Men det går, och är också viktigt, att utveckla landsbygdsturismen i andra delar av landet också.

Men allt går inte på räls och är enkelt när det gäller att dra i gång den här typen av verksamhet.

– Hustrun Christine är ju intresserad av ost och osttillverkning, och gör en del för husbehov. Men att få sälja ost är betydligt besvärligare. Då krävs det väldigt mycket tillstånd, men framförallt inspektioner. Så de planerna har vi tills vidare lagt på is. Men vi får se, kanske längre fram …

Bytte tempo. Efter många år på ledande befattningar i svenskt näringsliv och med ett högt livstempo fann Örjan Lindh sitt drömställe utanför byn Snuggan, strax norr om Lindesberg. Nu är det en satsning på landsbygdsturism som gäller.

Mer läsning

Annons