Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mobillag på gång

STOCKHOLM (TT). Det ska bli lättare att kunna ringa gratis med mobiler över internet enligt ett nytt lagförslag. Men risken finns att mobilföretagen i stället höjer avgifterna på andra tjänster.

Annons
Kan bli gratis. Många vill gärna kunna ringa billigt till och från utlandet.

I takt med att allt fler skaffar smartphones ökar också möjligheterna att ringa gratis. Enkla mobilapplikationer som Skype och Viber gör att det nu går att ringa kostnadsfritt över internet.

För operatörerna betyder det förlorade intäkter. Inför hotet om blockeringar av tjänsterna kan en ny lag träda i kraft i sommar.

I korthet betyder det att PTS ska kunna hindra leverantörerna från att blockera tjänster som Skype. Kunderna ska också informeras och ha möjlighet att byta abonnemang eller operatör om det sker några blockeringar.

Förslaget kan dock få ekonomiska konsekvenser för mobilkunderna.

– Ställer man den här typen av krav på operatörerna så påskyndar man deras förändring av prissättning och affärsmodeller, säger David Troeng, chef för konkurrensavdelningen.

– Säger man att IP-telefoni ska vara tillgängligt och konsumenterna börjar använda det så kan operatörerna i större utsträckning ta betalt för datatrafik eller ta ut fasta avgifter.

Det operatörerna förlorar på att inte blockera IP-telefoni kan de alltså få igen på andra utgifter?– Absolut. Det är väl mycket troligt att det kan bli så.

I USA har till exempel företaget Sprint lagt på tio dollar extra på månadsräkningen för alla som köper smartphones.

–Kunderna kommer alltid att kunna erbjudas IP-telefoni, det kan bli som en tilläggstjänst eller som ett abonnemang, säger Anna Augustson, kommunikationsdirektör vid Telia.

Tror du att det i Sverige kan bli aktuellt med en lösning, liknande den som Sprint lanserat?– Jag utesluter inte några affärsmodeller för framtiden men jag tror det är viktigt att göra dem attraktiva för kunderna. De som vill använda IP-telefoni ska kunna göra det för ett bra värde.

Tobias Österberg

Mer läsning

Annons