Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vd i Zinkgruvan

Bengt Sundelin är ny vd för Zinkgruvan Mining. Han tillträdde tjänsten vid månadsskiftet och pendlar fortfarande mellan Zinkgruvan och hemmet i Sala.

Annons

– Jag ser det som en utmaning att byta jobb var tredje eller vart femte år. Nu hade jag arbetat sedan 2005 som områdeschef i Garpenbergsgruvan i Dalarna, så det var hög tid att se sig om efter något annat.

Varför Zinkgruvan?

– Verksamheterna liknar varandra. Det är en fördel. Här liksom där bryts bland annat bly, zink och silver, svarar Bengt Sundelin.

Han har under sina 59 år bytt jobb 13 gånger och bott på sju olika platser. Men nu talar allt för att Zinkgruvan blir hans slutstation i yrkeslivet.

– Ja, så blir det nog, säger han på klingande norrländska. Bengt är bördig från Tornedalen och i grunden bergsingenjör som nu ska leda Sveriges sydligaste gruva in i framtiden.

Hyfsade priser– Det ser ljust ut. Priserna är hyfsade. Ja, blypriserna är till och med riktigt bra just nu. Det viktigaste är att vi klara av att producera det vi planerat Jag har ju bara jobbat här i nio dagar, så det är alldeles för tidigt att ha en uppfattning om alla utmaningar som väntar.

Zinkgruvan har i dag ungefär 450 anställda, varav ett hundratal entreprenörer. Nyligen sökte företaget tio nya medarbetare, både tjänstemän och kollektivanställda.

Zinkgruvan är Skandinaviens största blyproducent och näst största zinkproducent. Bara Sundelins förra arbetsplats Garpenbergsgruvan i Dalarna är större.

Snart går flyttlasset till Närke från Sala. Men Bengt Sundelin kommer inte att bosätta sig Sydnärke.

– Nej, jag kommer att pendla från Örebro, berättar han.

Mer läsning

Annons