Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo - första katten bland hermelinerna?

Öbo i Örebro har som första större kommunala bostadsbolag anslutit sig till branschorganisationen Fastighetsägarna Mellansverige som tidigare bara haft privata fastighetsägare som medlemmar.

Annons
Ulf Rohlén, vd för Örebrobostäder.

– Ja, det är unikt att ett kommunalt bostadsbolag har gått med i den organisationen, säger Öbos vd Ulf Rohlén. Det här kommer att sätta spår i Fastighetssverige.

– Även om vi inte har varit som hund och katt tidigare så har de kommunala bostadsbolagen traditionellt stått utanför Fastighetsägarna. Men det finns inget i stadgarna som säger att vi inte kan vara med.

– Det har ju också kommit till ny lagstiftning de senaste åren som gör att även kommunala bostadsbolag ska drivas på affärsmässiga grunder så det känns naturligt för oss att vara med.

– I och med den nya hyreslagstiftningen har förutsättningarna blivit alltmer lika för de kommunala och privata bostadsföretagen. Tillsammans är vi bättre rustade att möta de utmaningar branschen står inför, säger Björn Åqvist, styrelseordförande i Fastighetsägarna Örebro län.

Och de utmaningar bostadsbolagen står inför, oavsett om de är privata eller kommunala, är både flera och stora.

– Ja, vi hoppas bland annat på ett bra och nära samarbete för att försöka sänka produktionskostnaderna för nya byggen av hyresbostäder för att kunna utveckla hyresrätten, säger Ulf Rohlén. Produktionskostnaderna är hemskt höga och ett stort problem.

– Sen hoppas vi också på ett bra samarbete när det gäller de framtida miljö- och energifrågorna.

Sedan första januari i år då den nya hyreslagstiftning kom så är inte längre de kommunala bostadsbolagen normbildande när det gäller hyressättningen.

– Nej, nu förhandlar var och en för sig på ett annat sätt. Men i kraft av att vi är ett så stort bostadsbolag så kommer antagligen de mindre fastighetsägarna ändå att snegla på vilka hyresavtal vi sluter även i framtiden.

Mer läsning

Annons