Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo in i vindkraftsbranschen

Det kommunala bostadsbolaget Öbo blir ny delägare i Bixias vindkraftsbolag Gryningsvind.

Annons

– Satsningen att vara med och bidra till utvecklingen av förnyelsebar energi ligger helt i linje med vår affärsplan, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.

– Men det lönar sig inte med vindkraftverk på Närkesslätten. Det blåser för lite. Vindkraftsparker bör ligga längs kusten och i fjällen, fortsätter han.

Bixia Gryningsvind är den enda aktören i landet som erbjuder större ägarandelar i ett vindkraftsbolag. Men affären träder i kraft först efter kommunfullmäktiges godkännande i höst.

– Jag tycker att vi ska hålla på med hus och fastigheter, som vi kan. Men det känns himla bra att tillsammans med landets fjärde största elbolag och ett annat av Sveriges stora bostadsföretag vara med och påverka utan att ha egen kompetens på området, säger Ulf Rohlén.

– Vi sitter i passagerarsätet och åker med, men bestämmer färdriktningen, tillägger han.

Öbo köper, liksom Stångåstaden i Linköping, 40 procent av Bixias vindkraftsbolag Gryningsvind med vindkraftverk i Falkenberg och Härjedalen. Resterande 20 procent ägs fortfarande av moderbolaget Bixia, den gamla Östkraftkoncernen.

– Vi har gått in med 21,5 miljoner kronor inklusive aktiekapitalet. Det finns en investeringsplan för de kommande fem åren på en halv miljard. Vi får se om det blir verklighet eller inte, säger Ulf Rohlén.

Enbart Öbo:s fastigheter gör i dag av med 54 miljoner kilowatt per år. Då är inte hyresgästernas hushållsel inräknad.

– Den här satsningen är i sin linda och betydelsen av vindkraften just nu marginell. Kanske kommer i ett första läge två miljoner kilowatt, eller några procent av vår förbrukning, från vindkraften, säger Rohlén.

Mer läsning

Annons