Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika lön för sommarjobbare

Sommarjobbslönen för drygt tusen feriearbetare i länet varierar kraftigt. Från 45 kronor i timmen i Lekeberg, Laxå och Kumla till 58 kronor i Karlskoga och Hällefors.

Annons

– Varje år försöker vi komma överens med kommuner och landsting om ersättningen till feriearbetande ungdomar.

– Men i år har vi ännu så länge bara tecknat överenskommelser med Karlskoga och Hällefors, säger Erika Eriksson, avtalsansvarig ombudsman på fackförbundet Kommunal i Örebro län.

– I år är Kommunals krav lägst 58 kronor i timmen för feriearbetande 16–17 åringar, fortsätter hon. Men jag vill poängtera att det inte gäller för reguljärt arbete utan enbart för sysselsättningsåtgärder. Blir det ett vikariat ska ungdomarna ha avtalsenlig lön.

Går i bräschen

Karlskoga och Hällefors går alltså i bräschen för rimliga timlöner.

– Vi kan inte göra mer än komma överens med kommun och landsting. När det gäller ersättning till feriearbetande ungdomar har vi ingen avtalsreglering. Det är arbetsgivarna som sätter lönenivån, säger Erika Eriksson.

– Men jag anser att kraven är högst rimliga. Det är anmärkningsvärt att landstinget och så många kommuner i länet tycker detsamma.

Dåligt tecken, eller?

Det är bara Hallsberg och Ljusnarsberg som ännu inte svarat på Kommunals enkät.

– Det kan vara både ett gott eller ett dåligt tecken, säger Erika Eriksson.

Hon tycker att både kommuner och landsting bör ha råd till en högre timpenning.

– Ja, kostnaderna blir marginella. Det handlar om feriearbeten i två till fyra veckor med allt från fyra till åtta timmar om dagen. En del kommuner har valt att erbjuda alla i en viss ålder jobb, i andra har lotten fått avgöra, säger Erika Eriksson.

– Men generellt kan man säga att i de flesta kommuner så gäller samma försäkring som för övriga anställda, tillägger hon.

Lägst 58 kronor i timmen

Varje sommar går Kommunal ut med rekommendationer till kommuner och landsting om lägsta löner för feriejobb.

För feriearbetande 16-17 åringar utgår lön med lägst 58 kronor i timmen.

För feriearbetande 18-19 åringar gäller 72 kronor i timmen.

I länet toppar Karlskoga och Hällefors med 58 kronor i timmen. Lindesberg betalar 56 kronor och Degerfors 52 kronor i timmen. Örebro läns landsting, Örebro och Nora ger 50 kronor i timmen, Askersund 46 samt Lekeberg, Laxå och Kumla 45 kronor i timmen. Det finns ingen uppgift från Hallsberg och Ljusnarsberg.

Mer läsning

Annons