Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro flygplats satsar på 100 000 resenärer

2011 blir ett bra år för Örebro flygplats. Både gods och flygpassagerare har ökat rejält jämfört med förra året. Och nästa år ser ut att bli ännu bättre – om inte konjunkturer och oroligheter sätter käppar i hjulet.

Annons
Ökar. 2011 blev ett lyft för Örebro flygplats. Både gods och passagerare har återvänt. Och nästa år ska bli ännu bättre – om inte lågkonjunkturen blir allt för omfattande. ARKIVBILD: håkan ekebacke

– Målet är att nå 100 000 passagerare nästa år eller 2013, säger flygplatschefen Mikael Smedberg och räknar med drygt 80 000 passagerare i år, varav 62 000–63 000 reser med charter.

Vi får gå fyra år tillbaka för att hitta liknande siffror.

– Det reguljära flyget till Malmö och Köpenhamn har ökat med 15 procent under årets elva första månader jämfört med samma period i fjol och chartern har ökat med 24 procent under samma tid, berättar Mikael Smedberg.

Utökat reseprogram

Nästa sommar gör Fritidsresor en storsatsning på Örebro flygplats. Reseprogrammet kommer att utökas med tre nya chartermål och fem tusen fler resenärer.

Dessutom görs en satsning på det företaget kallar ”rättvända flyg”, det vill säga avgångstiden är på morgonen och hemkomsten på kvällen.

– Ving har också aviserat en satsning på Örebro flygplats. Det tillsammans med DHL:s stora fraktsatsning gör att 2012 ser positivt ut, om inget händer runt om i världen. Det är skönt att gå in i ett nytt år med ett antal aktörer som är positiva till oss och satsar, tycker Mikael Smedberg.

Fortsatt fyra på frakt

Örebro behåller även platsen som landets fjärde största fraktflygplats. Från mitten av september kör fraktjätten DHL ett dagligt plan till Bryssel.

–Totalt ökar vi flygfrakten med 50 procent under 2011. Av drygt 28 000 ton står rena flygfrakten för 6 000 ton. Resten går med lastbil till flygplatserna i Skåne, Danmark eller norra Europa, berättar Mikael Smedberg som gläds åt fjärde platsen men erkänner att det är en bit upp till pallplats.

Tvåan och trean Göteborg/Landvetter och Malmö/Sturup är ännu så länge ett nummer större.

Mer läsning

Annons