Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kommun fick bioenergipris

Swedish Biogas International och Örebro kommun – där har ni ”Årets bioenergiprofiler 2010”.

Annons

Duon får, enligt juryn, utmärkelsen för sitt modiga och framtidsinriktade arbete med att utveckla ett nationellt och internationellt uppmärksammat och komplett biogassystem i Örebro. Priset delas ut av det regionala bioenerginätverket BEN-klubben som samordnas av Regionförbundet Örebro.

– Jättekul att få uppmärksamhet för det vi gör, tycker Peter Undén, vd och koncernchef för Linköpingsbaserade Swedish Biogas International, som tog emot priset tillsammans med kommunalrådet Fredrik Persson (MP).– När jag började som affärsutvecklare för åtta år sedan fanns det en biogasmack i Linköping. Nu investerar vi 400 miljoner under två år i Stockholm, Katrineholm och Lidköping.

Den första biogasmacken i Örebro öppnades 2005. Anläggningen vid Atleverken i Örebro, som stod klar i slutet av förra året, tillverkar motsvarande sex miljoner liter biogas. 60 procent stannar i Örebro, 40 procent går enligt kontrakt ”på export” till Stockholm.

– Vi har 20 procent av marknaden i Sverige och tror att biogasvolymerna i landet kommer att tredubblas till och med år 2012. Men jag vet att branschen hoppas på mer, säger Peter Undén.

Priset, en ljusstake, hamnar nu i Swedish Biogas anläggning vid Atleverket där fyra av företagets 30 medarbetare finns.

Mer läsning

Annons